Vystoupit v Brně by nemělo být ostudou. Chceme moderní nádraží, říká brněnský primátor Petr Vokřál

Nad přesunem brněnského nádraží z centra města stále visí otazníky – expertní komise ministerstva dopravy rozhodnutí odložila o měsíc. Mezi těmi, které takové rozhodnutí překvapilo, patří brněnský primátor a místopředseda hnutí ANO Petr Vokřál.

„Věřím tomu, že vláda vezme v potaz jednoznačnou podporu kraje a města, podnikatelských subjektů a univerzit v tom, aby pokračovala v té již jednou zvolené variantě u řeky,“ popisuje.

Právě tuto variantu on sám podporuje, nabízí totiž obrovskou možnost rozvoje města. „Jsem velkým odpůrcem nerespektování rozhodnutí. V tomto případě budu velmi kritický k těm, kteří se to budou snažit zdržet,“ dodává.

Brno je vnímané jako město vědy a výzkumu, problémem je ale kvalifikovaná pracovní síla, které je nedostatek. Tím dalším je pak dostupnost Brna. „Potřebujeme, abychom se z Prahy do Brna dostali na moderní nádraží, aby nebylo ostudou vystoupit v Brně,“ podotýká.


Mojí prioritou bylo a zůstává Brno.Petr Vokřál

Ohledně dalších připravovaných projektů se Brno snaží jít konceptem takzvaných smart cities, tedy chytrých měst. Pilotním projektem by pak měla být čtvrť Špitálka.

„Budeme se snažit propojit řadu moderních technologií,“ přibližuje s tím, že koncept je postaven na spolupráci odborníků.

Poslechněte si celý rozhovor se brněnským primátorem Petrem Vokřálem.

autoři: prh , mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.