Vystoupat 2427krát na Ještěd? Pro ‚Ještědmana‘ žádný problém

12. září 2015

Hora Ještěd a stejnojmenný vysílač architekta Karla Hubáčka je dominantou širokého okolí, výhled odtamtud je překrásný, a tak turisté často podniknou výšlap směrem vzhůru. Zaručeně nikdo ale nevystoupal na Ještěd tolikrát jako Jiří Mánek. Přezdívá se mu ‚Ještědman‘ a jmenuje se po něm běžecký závod, který dnes startoval v areálu ještědských skokanských můstků.

Podívat se ze startu na vysílač, z toho pomalu bolí za krkem. Závodníci před sebou mají pořádně bolavé stoupání.

I proto se velmi rychle jejich předzávodní úsměvy mění ve ztrápené výrazy. O to znamenitější je počin pětasedmdesátiletého Jiřího Mánka.

Asi nikoho byste na Ještědu nepotkali častěji než jeho. Výšlap až nahoru k vysílači už ve svém životě absolvoval 2427krát.

„Nepočítám výstupy zamlada s rodiči. Je to určitá závislost. Lepší než cigarety, alkohol a drogy. Dnes jsem na Ještěd vyšel už v rámci rozcvičky,“ prozradil před tři kilometry dlouhým závodem ‚Ještědman‘.

Jiří Mánek je i držitelem Guninessova rekordu. V jednom kalendářním roce dokázal vyjít na Ještěd tisíc čtyřiapadesátkrát.

Oblíbená trasa ho i přes všechny rekordy neomrzela. „Pokaždé je jiné počasí, krajina, lidi. Těch zážitků bylo moc,“ vysvětluje a vybírá jednu z mnoho historek.

„Jednou šla nahoru jedna starší paní, tak jsem si myslel, že půjdeme společně a budeme si povídat. Jenže ona šla rychle a nestačil jsem jí. Když jsem ji s pěnou u pusy dohonil a zeptal se: ‚Madam, můžu se vás zeptat na věk?‘ Láskyplným pohledem se na mě podívala a řekla: ‚83 roků.‘ Chtěl jsem toho tenkrát nechat.“

Jenže nenechal, a až zítra půjde Ještědman Jiří Mánek na Ještěd, bude to už po dva tisíce čtyři sta osmadvacáté.

autoři: David Nyč , mau
Spustit audio