Výstava ukazuje znovuobjevené fotky Beatles. Je to už 50 let, co odjeli do indického ašrámu

16. únor 2018

Právě před půl stoletím byla skupina Beatles na svém úplném vrcholu. V únoru 1968 se všichni čtyři vydali do indického ašrámu, tedy do jakéhosi opatství. Meditovat, skládat písně a odpočinout si od popularity. Legendární výpravu slavné čtveřice připomíná od tohoto týdne výstava v Liverpoolu.

Pattie Boydová pózuje fotografům před obřím padesát let starým snímkem. Jsou na něm Ringo, John, Paul i George. A samozřejmě i ona. Na sobě tam má modré sárí, kolem krku věnec ze žlutých květin. V indickém Rišikeši byla tehdy se svým manželem, Georgem Harrisonem.

„Byla to úžasná doba. Ráno jsme brzy vstali, šli na meditace, pak byla společná snídaně. Potom se kluci rozešli do svých bungalovů a skládali. Někdy jsme se šli projít dolů ke Ganze. Myslím, že to bylo naposledy, co byli všichni čtyři opravdu rádi pohromadě. Kdy spolu žertovali a těšili se z toho, že jsou spolu,“ vzpomíná Pattie Boydová.


Filmař Paul Saltzman chystá v letošním roce dokument o Beatles. Bude se jmenovat Beatles in India (Beatles v Indii).

Spolu s ní prožila dva měsíce v indickém ašrámu i její sestra Jenny Boydová. V tehdejším světě showbyznysu byla i ona jako doma. Byla žádanou modelkou a múzou slavných. Skotského zpěváka Donovana například inspirovala k napsání písně Jennifer Juniper.

„Během celého pobytu byli všichni čtyři neuvěřitelně tvůrčí. Vznikla tam řada písní. Mnohé jsou o tom, co jsme tam prožívali. Písně o meditaci i běžných každodenních událostech v ašrámu. Být tam byla pro ně úžasná úleva. Byli na vrcholu slávy, prakticky nemohli ani vyjít na ulici. Tam je ale skoro je nikdo neznal a byli zase svobodní,“ vzpomíná na pobyt v Rišikeši Jenny Boydová.

Fotografie se našly náhodou

V indickém ašrámu na břehu Gangy napsali Beatles skoro padesát písní a skladeb, většina se objevila na Bílém albu. Atmosféru na místě zachytil na svých fotografiích Kanaďan Paul Saltzman. Jeho snímky jsou teď základem výstavy. Fotografie vznikly zcela spontánně, Saltzman se totiž stal v ašrámu na 11 dní součástí družiny kolem Betatles.

„Strávil jsem s nimi skvělý týden, vůbec jsem nemyslel na to, že jsou to Beatles a oni my nikdy nedali najevo, že jsem obyčejný čtyřiadvacetiletý kluk. Vůbec jsem je nechtěl obtěžovat, nic jsem po nich nechtěl. Prostě jsem párkrát stiskl spoušť fotoaparátu", vzpomíná Paul.

Přesto, nebo snad právě proto, patří jeho snímky k nejintimnějším portrétům Brouků. Vidíme, jak jen tak spokojeně klábosí na lavičce, hrají na kytaru. Jak jsou naposledy spolu. Salztmanovy fotografie na třicet let zmizely. Pak je Paul náhodou našel v krabici pod divanem.

autoři: jma , prh
Spustit audio