Výstava na Konopišti odhaluje příběh zakázané lásky arcivévody Ferdinanda d’Este

21. červen 2014

Jaký byl příběh lásky arcivévody Ferdinanda a jeho ženy Žofie? Co prozradí jejich milostná korespondence? A co předcházelo sarajevskému atentátu, který byl záminkou rozpoutání první světové války? O tom Zuzana Burešová mluvila se správkyní depozitářů a zámeckých sbírek na Konopišti Janou Sedláčkovou.

Výbušný muž, který dokázal popudit spoustu lidí kolem sebe, a zároveň milující manžel a otec tří dětí, na kterého se dalo spolehnout. Takový byl podle Jany Sedláčkové arcivévoda Ferdinand, jehož smrt se před 100 lety stala záminkou k první světové válce. „Měl kolem sebe lidi, kteří jej milovali a nedali na něj dopustit, ale také nepřátele, kteří mu zazlívali kdeco,“ popisuje.

Čtěte také

Čelné místo mezi těmi, kdo Ferdinanda zbožňovali, měla jeho žena Žofie. „Pocházela ze starobylého šlechtického rodu Chotků, kteří měli celkem významné postavení, nešlo však o bohatý rod, navíc pouze hraběcí. Když se Ferdinand rozhodl se Žofií strávit zbytek života, musel se postavit vídeňskému dvornímu řádu, který jejich sňatek nepovoloval,“ říká Jana Sedláčková.

Až po několika letech povolení k svatbě se Žofií získal. Udělil mu ho císař František, ovšem pod podmínkou takzvané renunciace – postavení Žofie a postavení jejich budoucích potomků tak mělo být omezeno. Nesměli se kupříkladu stát následníky trůnu.

Žofie z Hohenbergu, roz. Chotková a její manžel arcivévoda František Ferdinand d'Este

Milostná korespondence i běžně nedostupné exponáty

I takové příběhy vypráví výstava s názvem Spojeni v životě a v smrti, kterou připravili na zámku Konopiště. „Snažili jsme se, aby výstava nenudila a nebyla zdlouhavá,“ vysvětluje správkyně depozitářů a zámeckých sbírek na Konopišti. „Na výstavě tak nechybí třeba ani ukázky milostné korespondence mezi arcivévodou a Žofií nebo třeba oblečení, které na sobě pár měl během sarajevského atentátu.“

To ovšem není vše. Zajímá vás, co dalšího na výstavě najdete? A jak vypadaly poslední dny života arcivévody Ferdinanda a jeho ženy? Na to všechno se Zuzana Burešová zeptala.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.