Výstava dítěte v pokročilém věku evokuje lásku a štěstí

Chcete-li něco namalovat, musíte od toho trochu odstoupit. Právě tím se řídil slavný malíř Marc Chagall ve vztahu k Paříži. Zamíříte-li v příštích týdnech nebo měsících do francouzské metropole, nenechte si ujít jednu z nejpozoruhodnějších výstav posledních let. V muzeu v Lucemburských zahradách se můžete podívat na výstavu Marca Chagalla nazvanou Mezi válkou a mírem.

Tvrdit, že měl Marc Chagall jednoduchý život, by asi nebylo úplně pravdivé. Na druhou stranu, kdo by se nechtěl takřka v plném zdraví dožít téměř sta let?

Není divu, že Marca Chagalla v New Yorku vřele vítali, když se tam musel uchýlit poté, co Evropu začal obsazovat Adolf Hitler. Do Ameriky přijel v roce 1941 a o tři roky později ztratil svou milovanou ženu Bellu. Dlouho jí pak na svých plátnech vyznával lásku.

„Co se mi na něm líbí nejvíce, je právě to, jak evokuje lásku ke své ženě – to je krásné vyznání, ta něha,“ svěřuje se mi jedna z návštěvnic výstavy.

„Samozřejmě, že je zajímavé to, jak na jeho obrazech všechno létá. Prolínání zvířecího a lidského světa jsou krásné věci. Ale přece jen, když vidím na jeho obrazech tu lásku, tak se mi chce zpívat, usmívat se,“ rozplývá se návštěvnice výstavy.

Místo, kde výstavy získávají na intimitě

Musée Luxembourg je jedna z mých nejmilejších výstavních síní v Paříži, nepořádají se tu gigantické výstavy, spíše menší, intimnější – v nádherných prostorách Lucemburských zahrad, kam nedoléhá hluk z ulice. Je to jedna z nejkrásnějších částí Paříže.

Kousek od vchodu z ulice Vaugirard je ono známé místo, kde se schází šachisté. Tam si milovníci této hry mohou odskočit po prohlídce více jak stovky obrazů v létě. Výstava je k vidění do 21. července.

Některé obrázky vám doslova učarují

Chagall je malíř mnoha inspirací, byl ovlivněn cestováním, biblickými motivy, válkami. Pro mě je však nejzajímavější vidět, jak ztvárnil město, kde strávil tolik času.

Aby začal malovat Paříž, potřeboval Chagall odstup

„Maloval z okna, neprocházel se v ulicích, nedělal si poznámky či skici. Jeden z nejznámějších obrazů Paříže pochází z jeho raného pobytu. Ale co je zajímavé, Paříž vlastně začal malovat, až když začal žít na jihu Francie. Tehdy se v jeho obrazech objevovaly pařížské motivy Martova pole, Concorde a Eiffelovka, jako by opravdu potřeboval odstup,“ tvrdí Lora Dalonová, jedna z organizátorek výstavy.

Nikdy se mu nic podobného nestalo s New Yorkem. Jakékoliv motivy z tohoto města se, bez ohledu na jeho několikaletý pobyt tam, objevují výjimečně.

Chagall jako by se na svět díval nejen z okna, ale také přes barevné sklo. Svůj pomník si ve francouzské metropoli postavil v roce 1964 nástropní malbou v Opeře.

Mnozí z návštěvníků této krásné stavby se nijak netají tím, že je při její návštěvě zajímá strop často mnohem více než samotné představení. Stejně jako se jedou podívat do katedrály v Remeši hlavně kvůli jeho vitrážím – vytvořil je ve svých 88 letech.

Mezi nádhernými obrazy vévodí Chagallův Tanec

V Lucemburské zahradě najdete nádherné obrazy. „Tanec je asi tím nejznámějším, co namaloval, co tu máme. Reprezentuje opravdu jeho svět, jeho fantazii. To je zřejmě to nejlepší, co tu uvidíte,“ tvrdí Lora. A když stojíte před zmíněným obrazem, musíte jí dát za pravdu.

A napadne vás několik věcí. Řeknete si, že Chagall musel být šťastný člověk. Že měl bohatou fantazii. A také vás napadne, že je asi hodně pravdy na tom, co o sobě kdysi sám prohlásil: „Jsem dítě v pokročilém věku.“


Zvětšit mapu: Musée Luxembourg se nachází v nádherných prostorách Lucemburských zahrad

autor: jšm
Spustit audio