Vysílač, který za okupace šířil sovětskou propagandu, má jít k zemi. Proti demolici sepsali lidé petici

8. duben 2019

Obyvatelé městečka Wilsdruff u Drážďan sbírají podpisy, aby zachránili 153 metrů vysoký stožár vysílače. Už šest let je mimo provoz a majitel ho chce nechat strhnout. Zajímavé je, že právě z tohoto vysílače se v roce 1968 několik měsíců šířila do Československa sovětská propaganda. Odtud vysílala ilegální stanice Vltava, která údajně šířila „socialistický hlas pravdy“.

„Naším cílem je, aby vysílač nezbourali,“ říká pro Radiožurnál Sabine Neumannová, skoro čtyřicátnice, která žije ve Wilsdruffu, malé obci o třinácti tisících obyvatelích u dálnice A4.

„Vysílač k naší obci patří. Je to výrazný prvek v krajině, který je vidět zdaleka. Je jedno, z jaké strany se vracíte po dálnici domů, už z dálky ho vidíte. A víte, za chvíli jsem doma,“ dodává.

Byla to Sabine Neumannová, která se rozhodla jednat. Sepsala petici a nasbírala už na 3,5 tisíce podpisů. A další budou přibývat, tím si je jistá.

Že se z této vysílačky před padesáti lety šířila několik měsíců sovětská propaganda do Československa, ale neví. Stalo se to prý dávno předtím, než se narodila. To ale neplatí o Jürgenu Juhrigovi. Tenkrát byl, jak říká, malý kluk.

„Viděl jsem, jak se vojska pohybují směrem k české hranici. Sověti a také východoněmecká armáda, ta ale zůstala na území NDR. Jako dítě jsem vůbec nevěděl, co se to děje,“ vzpomíná.

Těmito událostmi se prý zabýval až později. „Vysílač ve Wilsdruffu pouze vysílal signál. Ten program se nevyráběl tady, ale v Berlíně,“ přibližuje.

Pokračování článku najdete na zpravodajském portálu iROZHLAS.cz.

autor: pap
Spustit audio

Související