Vyšetřování třídní knihy původně zkoušeli narychlo. Dnes se role ředitele ujal Jan Hraběta

13. září 2016

V dalším díle Zvukové kroniky se vrátíme do roku 1967, kdy měla premiéru druhá nejstarší hra Divadla Járy Cimrmana Vyšetřování ztráty třídní knihy. V unikátní nahrávce z roku 2005 na historii divadla vzpomíná autor této hry Ladislav Smoljak spolu se Zdeňkem Svěrákem.

Víte, kde se zrodila myšlenka na založení Divadla Járy Cimrmana? U piva na pražské Malé Straně, tehdy se tam vůbec nevyskytovali cizinci. „Mohli jsme chodit ke Schnellům, ke Třem hvězdičkám,“ vzpomíná Ladislav Smoljak.

A Zdeněk Svěrák dodává: „Jirka Šebánek říká, že tam ho to divadlo napadlo, že tam je Baráčnická rychta, kde měli divadelní spolek. Jednou tam byl na pivo a slyšel, jak se lidi smějí. A Jirka si říkal: Když Baráčníci mají svoje divadlo, proč my bychom si nemohli založit také svoje.“

Takle připomínají začátky populární scény její dva hlavní aktéři Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. První jmenovaný napsal Akt – hru, která 4. října 1967 zahájila historii Divadla Járy Cimrmana.

Pět neděl poté, opět ve čtvrtek 8. listopadu, měla premiéru činohra Ladislava Smoljaka Vyšetřování ztráty třídní knihy. “Zatímco jsme zkoušeli Akt, tak Láďa už psal Třídní knihu, a o prázdninách už jsme se ji učili, abychom mohli mít brzo na repertoáru dvě a pak hned tři hry,” vysvětluje Zdeněk Svěrák.

Ladislav Smoljak zúročil zkušenosti učitele

Autor hry Ladislav Smoljajk přiznává, že premiéra byla z jeho strany jako režiséra uspěchaná, protože chtěl, aby vše bylo co nejdříve, a při tom hru nestačili nazkoušet tak, aby si to opravdu sedlo. “Kritika právem říkala, že to ještě není zralé a že by to potřebovalo silnější režijní ruku,” dodává.

Ladislav Smoljak zúročil zkušenosti z doby, kdy sám začátkem šedesátých let učil mimo jiné na jedenáctiletce v Brandýse nad Labem a také na večerní škole pro pracující v Brandýských strojírnách a slévárnách. Není divu, že role ředitele, potažmo učitele patřila k jeho nejoblíbenějším.

“Protože jsem si to sám napsal, tak mi ten text jde dobře do pusy,” podotýká. Ostatně na pedagogické fakultě vedl divadelní kroužek, do něhož přijímal mladší studenty, později kantory Miloně Čepelku a Zdeňka Svěráka.

Činohra Vyšetřování ztráty třídní knihy doznala po odchodu Jiřího Šebánka jistých změn, obnovená premiéra byla 21. prosince 1972. “Když Jirka Šebánek odešel a vzal si některé svoje věci, tak jsme do toho dali jiné nové přednášky,” doplňuje Ladislav Smoljak. Poté, kdy Ladislav Smoljak zemřel, ujal se jeho role ředitele Jan Hraběta.

autor: vlk
Spustit audio