Vyšetřování nelegální technoparty u Boněnova

28. leden 2005
Pod kůži

Přesně před půlrokem se začali sjíždět na nenápadnou pastvinu u Boněnova na Tachovsku velmi nápadní lidé. Během tří dnů louky obsadilo kolem 20 tisíc tanečníků a začala největší ilegální akce loňského roku, CzechTek 2004. Policie si s tanečními dlouho nevěděla rady a nakonec akci ukončila až na přímý rozkaz novopečeného premiéra, Stanislava Grosse.

Mohutný policejní zásah tisícovky těžkooděnců a následné rozsáhlé vyšetřování však přineslo pouze jedno obvinění. Otázka je, jestli v policejní síti uvízl organizátor technoparty nebo obětní beránek, kterého policie nutně potřebovala najít.

Černého Petra má v ruce obchodník, Roman Vajner. Těsně před policejním zásahem postával před kordonem těžkooděnců a snažil se přesvědčit jejich velitele, aby s útokem počkali a nechali tanečníky pozemek uklidit. Tím na sebe upoutal pozornost. Následovalo zatčení, vazba a obvinění z poškozování cizí věci ve formě spolupachatelství. Říká policejní mluvčí, Jindřiška Cholenská.

Jindřiška Cholenská: Vzhledem k tomu, že se v průběhu vyšetřování nepodařilo zjistit ani ustanovit jiné další organizátory, tak z těchto důvodů není vedeno trestní stíhání proti dalším osobám.

Škodu na pozemku a porostu vyčíslil soudní znalec na 750 tisíc korun. Jediným obviněným je Vajner a tak za škodu bude pykat před soudem on. Dozorující státní zástupce, Milan Pózl, o tom nepochybuje a tanečníka do 2 týdnů obžaluje.

Milan Pózl: Nemám pohybnosti o tom, že by škoda ze znaleckého posudku vyplývající, nebyla stanovena správně.

Takový výsledek ale vzbuzuje rozpaky. Půlroční vyšetřování vedli nejenom kriminalisté, ale i specialisté na boj proti extremismu. Sledovali desítky lidí. Odposlouchávali telefony a mimo jiné také zjišťovali totožnost posluchačů, kteří telefonovali do diskusních pořadů Českého rozhlasu. Do uzavřené subkultury technařů ale zřejmě nepronikli. Advokát, Tomáš Ferenc, proto považuje svého klienta za obětního beránka.

Tomáš Ferenc: Takže začal vyjednávat za ty účastníky, aby to proběhlo klidně, to znamená nebyl lhostejný k tomu, jak to dopadne, tak to si myslím, za to aby byl trestán na rozdíl od těch, kteří tedy se rozprchli nebo se tvářili, že ta věc se jich netýká, tak to si myslím, že není spravedlivé.

Další pochybnosti vzbuzuje postup policie při zajišťování agregátů a mixážních pultů přímo na technoparty a jejich následné vydávání. Přestože podle policie páchaly tyto věci trestnou činnost, tanečníci si je bez problémů vyzvedli a nezaplatili ani pokutu. Do Tachova si pro své nádobíčko přijel i student z Prahy.

Projev občana: Protože se nám vyloženě omlouvali a když jsem tam vlastně přijížděl já, tak už to vrátili skoro všem, že už tam zbýval asi jenom, myslím, jeden agregát a už to všechno bylo vrácené. Takže myslím, že to jako nakonec všem dopadlo dobře.

Ilegální technoparty probíhají v České republice už 10 let. A policie zasáhla vloni vůbec poprvé. Nejenom proto byla a je pod silným tlakem. Nemůže si dovolit, aby hledání viníků vyšumělo do ztracena. Jediný obviněný ale není příliš velký úspěch. Navíc proti němu existují pouze nepřímé důkazy. Víc trumfů prostě obžaloba nemá. Říká státní zástupce, Tomáš Pózl.

Tomáš Pózl: Tady nelze hovořit o spokojenosti, tady lze hovořit o tom, co se podařilo, či nepodařilo prokázat a ten výsledkem je takový, jaký je.

Není ten obviněný pouze obětním beránkem?

Tomáš Pózl: Já rozhodně nemůžu říci, že by byl obětním beránkem, s tím rozhodně nesouhlasím.

Soudní líčení se bude nepohybně točit kolem způsobené škody. Nad jejím vyčíslením kroutí farmáři z okolí hlavou. Na mikrofon však mluvit nechtějí. Farmář, pan B., uvedl, že za obnovu takového porostu by nezaplatil ani 150 tisíc korun. Podle něj i samotná cena 25hektarového pozemku je nižší, než vyčíslená škoda. Tanečníkův advokát, Tomáš Ferenc, také určitě připomene, že měsíc po technoparty už na pastvině běhaly krávy.

Tomáš Ferenc My jsme to tam i projížděli křížem krážem a tam se ten rozdíl mezi těmi dotčenými pozemky a těmi nedotčenými nedal vůbec poznat.

Vlastnictví pozemků, na kterých technofestival probíhal, je vůbec velkou neznámou. Vede se o ně dlouholetý spor a podle příslušného soudce nebude vlastník určen zřejmě ani letos. Důležitější ale je, že o tom organizátoři technoparty moc dobře věděli a proto si také pozemky u Boněnova vybrali. Zdali je pro 20 tisíc tanečníků vybíral také Roman Vajner, rozhodne příslušný soud.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu