Vyšetřování ekologické havárie na Bečvě může nabrat další až dvouměsíční zpoždění, práci okresních žalobců přezkoumá krajské státní zastupitelství

17. září 2021 11:23
Zprávy ze Zlínska

Vyšetřování loňské otravy ryb v Bečvě se může až o dva měsíce protáhnout. Podle serveru iRozhlas práci okresních žalobců přezkoumá Krajské státní zastupitelství v Olomouci.

Z vypouštění kyanidů do řeky Bečvy 20. září 2020 policie obvinila firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejího jednatele Oldřicha Havelku. Obvinění nyní podali podnět k přezkoumání postupu Okresního státního zastupitelství ve Vsetíně. Žalobce Petr Bareš totiž zamítl jejich stížnosti proti zahájení trestního stíhání.

Čtěte také

Policie tvrdí, že se kyanidy do Bečvy dostaly kanálem z areálu bývalé rožnovské Tesly, který společnost Energoaqua spravuje. Podle výsledku pokusu některých rybářů a vědců se solí to ale není možné, protože ryby začaly v řece hynout až po víc než 3 kilometrech od vyústění kanálu. 

Sněmovní vyšetřovací komise 

Čtěte také

Sněmovní vyšetřovací komise k loňské otravě řeky Bečvy připravuje závěrečnou zprávu k loňské ekologické havárii. V ní by měla být zjištění o pochybeních státních orgánů při vyšetřování a taky návrhy legislativních změn, které by jim v budoucnosti předešly.

Poslanci by měli závěrečnou zprávu komise projednat na plénu příští úterý. Pokud by to nestihli, připadá podle předsedkyně této komise Marie Pěnčíkové z KSČM v úvahu svolání mimořádné schůze.

Vývoj všech událostí ohledně otravy řeky Bečvy i vyšetřování nabízíme na https://rozhl.as/souhrnBecva.

Spustit audio

Související