Vyšehrad nebo Jan Žižka. V Karlových Varech se představily filmy, které budou mít premiéru v dalších měsících

24. srpen 2021

Na festivalu v Karlových Varech už se promítly české filmy, které budou mít premiéru v příštích měsících. Je mezi nimi jedna vánoční pohádka, několik komedií a také film ze sportovního prostředí.

Velmi očekávaný je snímek o husitském bojovníku Janu Žižkovi režiséra Petra Jákla. Ten uspořádal v Karlových Varech utajovanou projekci pro nejbližší spolupracovníky a herce. „Mě hrozně potěšilo, že jak Michael Caine, tak jeho manželka byli nadšení. Říkali, že slzička ukápla a že se jim to strašně moc líbilo a nečekali, že to bude takhle velký,“ říká režisér.

Pro Petra Jákla bylo klíčové získat do filmu velké filmové hvězdy. Nejdřív se mu podařilo přesvědčit amerického herce Bena Fostera, který ztvárnil roli samotného Jana Žižky. Potom se do týmu připojil i oscarový herec Michael Caine.

„Michael Caine řekl, že se mu hrozně líbí scénář a že do toho jde. A pak už to bylo vlastně jednoduchý, protože všichni herci chtěli natáčet s Michaelem Cainem ve filmu,“ vypráví Petr Jákl, který začal o filmu o Žižkovi poprvé přemýšlet před deseti lety.

S první verzí scénáře k němu přišli Marek Dobeš s Michalem Petrušem. Text se pak ale ještě několikrát měnil. Český režisér chtěl natočit film o mladém Žižkovi. Neměl přitom v úmyslu popisovat celý jeho život, ale jen jeho určitou část. „Je to bojovník, jeden ze sedmi nikdy neporažených vojevůdců na světě, spolu s Čingischánem, Alexandrem Velikým,… opravdu vedle takovýchto jmen,“ dodává režisér.

S rozpočtem kolem půl miliardy korun je snímek o Janu Žižkovi nejdražším filmem, který se v Česku natáčel. Premiéru by měl mít v první polovině příštího roku. Spolu s filmem tvůrci připravují i knížku a počítačovou hru s rozšířenou realitou.

Tajemství staré bambitky 2 nebo Vyšehrad

Začátkem prosince bude mít premiéru pohádka Tajemství staré bambitky 2 s Veronikou Khek Kubařovou, která ztvárnila královnu Julii. „Je to čerstvě nastupující královna Julie. Ke mně to tak sedí, že z těch princezen se přehrávám do těch královen. Osiřela, přišla o rodiče, tím pádem musela začít vládnout,“ přibližuje svou roli.

Kubařová se navíc objeví i v dalších filmových novinkách, například ve snímku Přání Ježíškovi nebo ve filmu Vyšehrad o fotbalovém průšviháři Lavickém. Ten bude mít premiéru v květnu příštího roku. Podobně jako v oblíbené internetové sérii ztvárnil hlavní roli Jakub Štáfek.

„Moc té provokace tady není. Já si vlastně myslím, že ta rebelie je ve společnosti zdravá. Dodržujme pravidla, ale když je někdo za čas rebel a nějakým způsobem vybočuje, why not (proč ne, pozn.),“ myslí si Štáfek.

V následujících měsících půjde do kin i snímek Zbožňovaný s Jiřím Bartoškou nebo třeba film Betlémské světlo od Jana a Zdeňka Svěrákových.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.