Vyšehrad je v obležení milovníků jídla a pití! Na Prague Food Festivalu ochutnávají šnečí kaviár i nealkoholický sekt

27. květen 2017

Gastronomické festivaly jsou u nás stále více oblíbené, doslova rostou jako houby po dešti. A bez nadsázky lze tvrdit, že právě v Česku jim cestu vydláždil gastronaut Pavel Maurer. Gurmáni určitě dobře znají Prague Food Festivaly – ten letošní ročník je zajímavý nejenom tím, že se po letech poprvé koná na Vyšehradě. A Radiožurnál je u toho!

„Na každém festivalu se snažíme o co nejširší paletu, aby to nebyly jenom hamburgery, buřty nebo guláš. Každý si může ochutnat ohromnou škálu exotických pokrmů,“ říká Pavel Maurer v mobilním stánku Radiožurnálu na Vyšehradě.

A protože je hezké počasí, tak je důležité dodržovat pitný režim. Zajímavou nabídkou festivalu jsou tak například nealkoholické nápoje, koktejly se speciálními francouzskými vodami, lidé mohou ochutnat i nealkoholický sekt.


Deset korun z každé vstupenky je věnováno nadaci, jejímž cílem je poskytnout chudým indickým dětem alespoň jedno jídlo denně během školní docházky.

Mladí lidé se dnes podle Maurera snaží přemýšlet o tom, co jí – hledají farmářské potraviny a bioprodukty. Možná i proto na festivalu nechybí stánek se zdravou výživou, není ale překvapením, že každý se spíše jenom dívá, a pak si jde dát za roh tatarák a pivo.

„Řekněme si upřímně, všechny tyto potraviny a suroviny jsou dražší než ty standardní, což je obrovský paradox naší doby,“ podotýká s tím, že farmáři, drobní pěstitelé a bioprodukce je sice správná, ale těžká cesta.

Čtěte také

U jednoho ze stánků lze narazit i na firmu z Olomoucka, která se věnuje chovu hlemýžďů – prorazila do gastronomické špičky a dostala se i do Francie. „Myslím, že tady mají i šnečí kaviár, což je vyloženě specialita,“ upozorňuje.

Šneci obecně byli součástí gastronomie už před sto, dvě stě lety – to, co dnes nazýváme vysokou gastronomií, kdysi sbírala chudina volně v přírodě. „Ve šnecích se zase vracíme zpátky,“ dodává.

Doposud největší akce na Vyšehradě

Prague Food Festival 2017 na Vyšehradě

Letošní jedenáctý ročník festivalu byl podle Evy Tázlerové z propagace Národní kulturní památky Vyšehrad velkou výzvou. „Prague Food Festival je – troufám si říci – největší akce, kterou jsme na Vyšehradě měli, máme a nějakou dobu budeme mít,“ přiznává.

Během sezony ale Vyšehrad nabízí i další zajímavosti – ve Starém Purkrabství se organizují výtvarné dílny, pohádky, na letní scéně probíhá festival Vyšehraní nebo Metropolitní léto, které pořádá Studio Dva.

V podzemním sálu Gorlice si mohou zájemci prohlédnout originály soch z Karlova mostu, gotický sklep ukazuje historické podoby Vyšehradu, Galerie Vyšehrad se zase zaměřuje na umělce mladé a střední generace.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Eva Tázlerová mluvila o akcích na Vyšehradě
autoři: pst , prh
Spustit audio