Vysazením slunečnice ve FN Plzeň dnes podpoří pacienty s roztroušenou sklerózou

28. květen 2018

V rámci osvětové kampaně Rozsviťme Českou republiku mohou lidi postižené roztroušenou sklerózou dnes symbolicky podpořit absolutně všichni, a to vysazením slunečnice.

Je to výraz určité naděje pro nemocné. Jde vlastně o happening v několika městech nazvaný „Rozsviťme Českou republiku“. V případě Plzně začne setkání ve 13 hodin poblíž vchodu „F" Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně.

Únava, potíže s pamětí nebo třeba mravenčení kůže - i takhle nenápadně se může projevovat roztroušená skleróza. Nemoc, která může zkrátit náš aktivní život třeba o 20 nebo 30 let.

Pořadateli jsou pacientská organizace Unie ROSKA Plzeň a také Nadační fond IMPULS. Slunečnice budou sázet pacienti, jejich přátelé, podporovatelé, lékaři, ale přijít může opravdu každý.

Slunečnice symbolizuje naději

Květ slunečnice, který se v průběhu dne otáčí za sluncem, má představovat onu naději pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Ta postihuje nejčastěji mladé ženy. Podle údajů pacientské organizace ROSKA trpí touto nemocí v Plzeňském kraji přes 1000 lidí. Včasná léčba může člověku prodloužit aktivní život třeba o 20 až 30 let. To co je v léčbě nejdůležitější, je dobrá psychika pacienta.

Osvětová akce Rozsviťme Českou republiku se koná v 10 městech České republiky a je letos spojená se Světovým dnem Roztroušené sklerózy, který připadá na 30. května.

autoři: jnm , jik
Spustit audio