Vyroste v Africe město jako z marvelovek? Za Akon City stojí známý rapper, platit se bude akoinem

15. duben 2021

Uganda spolu s afroamerickým rapperem Akonem vybírá pozemky pro futuristické město. Projekt zvaný Akon City má propojit svět komiksových marvelovek s ugandskými ambicemi stát se průkopníkem nových technologií. Město by mělo být energeticky soběstačné a do Ugandy uvést africkou kryptoměnu akoin, kterou zatím pilotně zkoušejí v sousední Keni. 

Město je částečně inspirované královstvím Wakanda z komiksového světa marvelovek, ve filmu Černý Panter jde o nejvyspělejší zemi světa. Jmenuje se ale po americkém rapperovi senegalského původu Akonovi, který o projektu před pár dny jednal s ugandskými politiky.

03088556.jpeg

Společně s ním vybereme lokalitu s nejméně jednou čtvereční mílí. Tu pak jemu a jeho týmu dáme k dispozici, aby mohl využít zdroje toho místa, přitáhnout tam investory a řídit projekt satelitního města na téma, na jakém jsme se shodli,“ prohlásil na tiskové konferenci ugandský ministr rozvoje Isaac Musumba.

Projekt počítá se stavbou plážového letoviska, luxusních apartmánů, administrativního centra s kancelářemi, zdravotnickými středisky nebo univerzitním kampusem. „Chceme, aby město veškerou energii na svůj provoz dokázalo vytvořit samo. Chceme přilákat do města cizince, aby tam cestovali a investovali do města i Ugandy jako takové,“ popisuje rapper a myšlenkový otec Akon City.

Propojení se světem 

Energii má město čerpat z vodních a solárních zdrojů, do kterých Akon investuje i jinde v Africe. Ekologicky šetrná má být i doprava.Infrastruktura spojená se stavbou města nebude sloužit jen pro město a jeho návštěvníky, ale i pro místní lidi a jejich základní živobytí,“ dodává Akon.

Mimo jiné to znamená i dopravní spojení se širším zázemím města a s případnými turistickými atrakcemi v okolí, tedy převážně s přírodními rezervacemi. Právě ty by mělo futuristické město se světem propojit.

Chceme být schopní využít naše vlastní zdroje, abychom rozvíjeli sami sebe. Akon City bude takhle pracovat s africkými zdroji a lidmi. Má to být model, šablona, kterou vytvoříme a budeme ji kopírovat na různých místech,“ tvrdí rapper, který prý projektem chce pozvednout celou Afriku.

Město za šest miliard dolarů

Ugandské Akon City není prvním podobným projektem, do kterého se rapper pouští. Před třemi lety něco podobného spustil v Senegalu, odkud pochází Akonova rodina. Na senegalské město za šest miliard dolarů podle deníku Washington Post zatím sehnal dvě třetiny potřebné částky. 

Ugandská opozice proto budování druhého takového města kritizuje. Kritici namítají, že futuristické stavby ze skla a betonu se nehodí do afrického klimatu nebo že přestože má projekt využívat africké zdroje, Akon na něj najal architekta z Abú Zabí a amerického developera. Podle dalších město bude pro Uganďany příliš drahé. 

Akon si to nemyslí.Nevnímám to jako něco, co si lidi můžou nebo nemůžou dovolit. Vím, že když to před ně postavím, najdou si cestu, jak se k tomu dostat, protože je to namotivuje, aby byli něčím víc, než co jsou teď,“ věří rapper, že projekt jeho měst zlepší nejen vnímání Afriky ve světě, ale že také zvedne sebevědomí samotných Afričanů.

autoři: Zdeněk Novák , als
Spustit audio

Související