Výrok nového generálního tajemníka OSN o Jeruzalému, nošení kipy ve Francii a nový izraelský velvyslanec v Česku

12. únor 2017

Nový generální tajemník OSN António Guterres koncem minulého měsíce uvedl, že „je nad slunce jasné, že chrám, který Římané zbořili v Jeruzalémě, byl židovský chrám.“ Palestinský ministr pro záležitosti Jeruzaléma Adnan Al-Husejní na to reagoval slovy, že Guterres „porušil všechny legální, diplomatické a humanitární zvyky, překročil svou roli generálního tajemníka a musí palestinskému lidu složit omluvu.“

Kandidátka na funkci francouzského prezidenta Marie Le Pen se obrátila na židovské spoluobčany, aby se vzdali nošení pokrývky hlavy známé jako jarmulka. Jak v televizním rozhovoru doslova uvedla, „boj proti radikálnímu islámu by měl být společným úsilím všech, a všichni by měli říct, že mu něco obětují“.

Novým zvláštním a zplnomocněným velvyslancem Státu Izrael v České republice se stane Daniel Meron. V minulosti působil na izraelských velvyslanectvích na Kypru, v Norsku a ve Spojených státech a byl též zahraničně-politickým poradcem prezidenta Ezry Weizmana. Funkce v České republice se ujme po předání pověřovacích listin prezidentu Zemanovi.

autoři: Teresie Bečková , Leo Pavlát
Spustit audio