Výročí rozdělení Československa na trojmezí slavit nebudou

28. prosinec 2012
Zblízka

Přesně před dvaceti lety se v malé vesnici Hrčava na severu Moravy nemluvilo o ničem jiném než o rozdělení Československa. Za pár dní měl společný stát Čechů a Slováků zaniknout a pro obyvatele této odlehlé obce to znamenalo, že kromě hlídané polské hranice budou mít kousek za plotem další celnici, tentokrát slovenskou.

Dodnes v Hrčavě málokdo chápe, proč se muselo Československo rozdělit, protože Hrčava a takzvané trojmezí byly odjakživa místem, kde se mísily národy. Tamní lidé i po 20 letech vnímají slovenskou hranici jako formální čáru na mapě.

Předky různých národností má i hrčavský starosta a farmář Petr Staňo – je synem slovenského otce, české matky a vnuk Poláka. Petr Staňo sedá do terénního auta a vyráží na obhlídku zasněžené vesnice. Součástí cesty je i návštěva osady Gruň. „Žije tu pár starousedlíků, kteří jsou v podstatě odříznutí od světa,“ popisuje.

Kontrola Gruně začíná prohrabáním cesty k domu. Na staré československé časy tady asi nikdy nezapomenou. „Na Slovensko jsme chodili často. Moje dcera už to vnímá jinak, ale naštěstí slovenštině ještě rozumí, její otec je Slovák,“ říká obyvatelka osady Terezie Štrbová.

Národnostní rozdíly? Žádný problém

Před dvaceti lety jí bylo líto, že došlo k rozdělení. „Už jsme jiná republika, ale jsem ráda, že máme nějaké předky na Slovensku. Myslím, že si rozumíme,“ podotýká.

Na trojmezí se národnostní odlišnosti neřeší

Národnostní rozdíly podle Petra Staňa nejsou pro místní obyvatele problém. „Mají tady v každé rodině Slováka nebo Poláka. Nikdo to tu neřeší. Pokud budu slovenským jazykem obhajovat české zájmy v České republice a budu bojovat za lepší život Hrčavanů, nikomu to nebude překážet ani ubližovat,“ domnívá se.

Stačí chvíle jízdy a starosta je v Polsku. On sám by prý život ve vesnici, která je nejdále od Prahy ze všech v Česku, neměnil. Podniká kousek za hranicemi a doma má radost z rodiny a ze zvířat.

Dostali jsme přes prsty, myslí si starosta

„Myslím si, že i když je špatně, že se republika rozdělila, bylo dobře dostat přes prsty a trošku se soustředit na podstatné věci a problémy, které tíží lidi daleko více. Lidé si cestu k sobě navzájem nakonec přece jen najdou,“ míní starosta.

Výročí rozdělení bývalé federace tu nikdo slavit nebude. Možná si lidé vzpomenou, ale na přípitky to není. Čím je člověk v tomto kraji déle, tím větší má pocit, že není na kraji světa, ale v jeho středu. I když sem kdosi před lety přivezl červenobílé hraniční kameny.


Zvětšit mapu polohy Hrčavy

autor: mrk
Spustit audio