Výrobcům, které postihl zákaz adventních trhů, pomohla akce ve Strakonicích. Prodávali ve dvorech

13. prosinec 2021 06:26

Nakoupit dárky pro své blízké u lokálních výrobců a nasát trochu vánoční atmosféry mohli lidé ve Strakonicích. Při akci nazvané Strakonické dvorky zaplnili stánkaři pět soukromých dvorů a velký zájem byl i mezi lidmi.

Ve dvě hodiny odpoledne vyrazili z farního dvorku na Velkém náměstí trubači. Koledy pak zahráli na každém z pěti míst, kde se Strakonické dvorky konaly. Přišli například na dvorek u starého Fezka, kde se zastavila i paní Romana. „Je to super akce. Jsem ráda, že v téhle divné době můžeme alespoň někam vyrazit, že se tu něco děje, že nesedíme doma a užijeme si trochu atmosféru,“ chválila.

U stánku s kosmetikou nakoupily Jitka a Katka. „Pořídily jsme dárky na Vánoce, mýdlo a krásnou mýdlovou podložku. Přišly jsme si udělat takovou předvánoční atmosféru a radost. Jsme rády, že jsme venku a protože je to všechno na různých místech, tak se neshromažďuje moc lidí, což je fajn,“ popsaly.

Ne každého trhovce postihl zákaz adventních trhů. Strakonická firma Olgy Králové s přírodní kosmetikou nejvíc prodá přes e-shop. „My jsme nová značka, teď jsme slavili první rok a na trzích jsme byli asi jenom čtyřikrát. To, že nejsou, se nás úplně nedotklo, ale samozřejmě to není ideální,“ řekla.

Čtěte také

Hlavním smyslem Strakonických dvorků bylo podle organizátorky Michaely Sýkorové podpořit lokální prodejce. „Přišli všichni o příležitost prodávat a bylo nám také líto, že by si lidé vůbec neužili žádnou předvánoční atmosféru,“ vysvětlila.

I přes uvolněnou vánoční atmosféru organizátoři dbali na protiepidemická opatření. „Stánky jsou v rozestupech, občerstvení se prodává jedině s sebou. Jelikož je to takové roztroušené, nevznikají žádné hloučky lidí, takže si myslím, že v tomto ohledu jsme bezpečným místem,“ uvedla Michaela Sýkorová.

Kromě nákupu mohli zájemci na Strakonických dvorcích také měnit. Uskutečnil se tam totiž také výměnný bazar.

Spustit audio

Související