Výroba kunovických letadel zůstane v Česku, rozhodli majitelé

26. září 2016

Výroba letadel firmy Aircraft Industries zůstane v Kunovicích. Majitelé společnosti to potvrdili po jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD).

S ruskými majiteli vyjednával ministr Mládek. „Přiznám, že jsem tlačil na majitele, aby pokračovali ve výrobě letadel v ČR. Devadesát procent letadel bylo prodáno do Sovětského svazu a pro firmu je obtížně existovat bez ruského trhu,“ řekl sám Mládek.

Kvůli zvažovanému přesunu výroby do Ruska byli zaměstnanci v kunovickém závodě ve stávkové pohotovosti. Minulý pátek ji odvolali potom, co firma uhradila zaměstnancům benefity.

Výroba je důležitá pro město i okolí

„Já sám jsem navštívil asi před dvěma měsíci, prošel jsem si celé provozy, viděl jsem rozpracované letadla, ale minimální činnost. Mnoho lidí bylo doma a nebylo jasné, jak je to se zakázkami,“ popsal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Výroba letadel v Kunovicích je navíc podle předsedy Odborového svazu KOVO Jaroslava Součka velmi důležitá pro Českou republiku. „Kdybychom o výrobu měli přijít, bylo by to špatné i vzhledem k minulým investicím, kdy do vývoje letadel byly investovány stamiliony korun. Doufáme, že letadla budou vyráběna pro ruský trh i pro zbytek světa.“

Problémy trvají déle, letadla míří do Ruska

Problémy Aircraft Industries začaly už loni kvůli situaci v Rusku, kam dodává většinu vyrobených strojů. Letadla z Kunovic na ruském trhu výrazně podražila kvůli propadu hodnoty rublu vůči dolaru. Loni firma do Ruska nedodala ani jeden stroj. Celkem prodala jen čtyři letadla do Bangladéše a Alžírska. Letos však dodala pět letadel. Všechna do Ruska.

Na příští rok počítají majitelé s výrobou 15 letounů stávajícího modelu L-410 v českém podniku. V roce 2018 by chtěli začít vyrábět nový model letounu L-410 NG, v objemu asi 15 strojů ročně. V dopisu to napsal ministru Mládkovi ruský vlastník.

autoři: Ondřej Látal , Ondřej Patrovský
Spustit audio