Vyřazení Anglie řídil jediný hráč. Cítím zodpovědnost, přiznal kouč domácích ragbistů

4. říjen 2015

Anglie se poprvé v historii nepředstaví na ragbyovém mistrovství světa ve vyřazovacích bojích. Na domácím šampionátu prohrála druhé utkání v základní skupině a jako první pořadatelská země v historii nepostoupí mezi osm nejlepších týmů.

„Slovy nelze popsat, jak jsme teď smutní. Máme skvělé fanoušky a cítíme, že jsme je zklamali, ale je potřeba vyzdvihnout sílu Austrálie. Je to nejlepší tým, proti kterému jsme za poslední rok a půl nastoupili. Zasloužili si vyhrát," řekl na pozápasové tiskové konferenci kouč anglického výběru Stuart Lancaster.

Po úvodní těsné porážce s Walesem Angličanům nezbývalo k udržení naděje na postup nic jiného než vítězství nad silnou Austrálií. V repríze finále z roku 2003 se ale před vyprodaným hledištěm na stadionu v Twickenhamu drželi pouze v úvodu a nakonec prohráli 13:33.

„Podpora fanoušků byla naprosto neuvěřitelná, ale nedokázali jsme ji využít. Australané nás drželi po tlakem v mnoha herních aspektech a my se s tím bohužel nedokázali vypořádat,“ dodal kapitán týmu Chris Robshaw.

Wallabies tak ze skupiny A postoupí společně s Walesem a velkou zásluhu na tom má útoková spojka Bernard Foley, který se proti Albionu postaral o 28 z 33 bodů.

Jeho protějšek Owen Farrel naopak svému týmu příliš nepomohl. Když se Angličané v závěru ještě dotáhli na dostřel sedmi bodů, nechal se deset minut před koncem zbytečně vyloučit a bylo po naději na obrat. Po pár dalších minutách pak fanoušci začali zklamaně opouštět stadion.

Zesílilo i volání po odstoupení kouče. „Ano, vím, že bych měl odstoupit, ale teď ještě ne. Máme před sebou poslední týden a musíme se připravit, abychom podali dobrý výkon v zápase s Uruguayí. Ale jak už jsem řekl v týdnu, víte, že za neúspěch cítím jasnou odpovědnost," přiznal Stuart Lancaster.

Kapitán anglické reprezentace Chris Robshaw se smutným výrazem je dnes na titulních stranách snad všech anglických novin. Titulky jsou plné slov jako „ostuda“ či „pokoření“.

Sunday Telegraph napsal, že Twickenham se změnil ve wimbledonský centrkurt před Andym Murraym. Tedy v místo, kde se schází svět, aby si zahrál špičkový sport, a Angličané jsou odsouzeni k tomu, aby se dívali a tleskali.

Turnaj potrvá ještě skoro měsíc a řeší se i ekonomické dopady. Britská ekonomika může podle odhadů domácím neúspěchem přijít až o 3 miliardy liber, spekuluje se i o pondělním propadu akcií.

 

As seen on the interwebs

Posted by Green and Gold Rugby on 3. říjen 2015
autoři: Jiří Hošek , jbk , vman
Spustit audio