Výpravu do středověku pořádá rokycanské muzeum

10. květen 2015

Opravdové unikáty představuje nová výstava v Rokycanech. Archeologický výzkum překvapil i samotné vědce.

Při rekonstrukci náměstíčka, tak zvané Spilky, našli vědci předměty, které se ještě nikde jinde neobjevily. Rokycanské muzeum navíc nabízí výsledky výzkumu jen pět měsíců po jeho ukončení. Obvykle to přitom trvá několik let. Už před rekonstrukcí tak trochu zapomenutého prostoru archeologové předpokládali, že se na místě bývalého pivovaru a městských lázní najde leccos zajímavého.

„I nás překvapilo množství a význam. Jsou to pozůstatky středověkého dřevěného domu, který zanikl katastrofálním požárem. Ve svých troskách pohřbil velké množství předmětů denní potřeby. Na počátku 14. století už tu pravděpodobně bylo plně vyvinuté město. Ten prostor už tenkrát byl obehnaný první fází městského opevnění," popsal nález archeolog Martin Čechura.

Dalším exponátem je dřevěný vodovod, který přiváděl vodu z rybníka do centrální kašny nebo do jednotlivých domů. Pomocí dendrochronologické datace se vědcům podařilo určit, že kmeny použité na jeho výrobu byly skáceny na přelomu let 1590 až 1591.

Návštěvníky čeká slepování střepů i kvíz

Nečekaných unikátů ale archeologové na Spilce našli mnohem víc. Na základě nálezu částí železného zámku ze dveří se jim podařilo pravděpodobně poprvé v Čechách z archeologických nálezů zjistit a rekonstruovat podobu jednoduchého závorového zámku. Kromě toho se na místě našly také keramické střepy.

„Zas několik unikátů. Je tady kachel s motivem ženské hlavy s pěkným renesančním účesem, hromada zlomků keramiky, zlomků kostí, ze kterých se potom rekonstruují, lepí, skládají ty celé tvary," zmínil Martin Čechura.

A právě skládání střepů a zlomků do kompletních nádob je podle něj jednou z aktivit, které si v muzeu připravili pro dětské návštěvníky. Zabavit se ale mohou i dospělí.

"Nejzáhadnější nález celého výzkumu je tento předmět, který vypadá jako kulatý bochník chleba s řadou drobných otvorů na svém povrchu. Je to takový kvíz pro návštěvníky."

Ti, kteří si budou chtít zkusit odhadnout, k čemu takový předmět sloužil, mohou svůj tip napsat na lísteček a zúčastnit se slosování. Hádat a zkoumat unikátní nálezy vrokycanském Muzeu Dr. Bohuslava Horáka je možné až do 8. června.

autoři: sch , Lucie Sichingerová
Spustit audio