Výpověď pro bývalého hradního právníka Hasenkopfa neplatí, potvrdil odvolací soud

17. září 2014

Výpověď, kterou loni dostal od prezidentské kanceláře bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf, je neplatná. Dnes to potvrdil odvolací Městský soud v Praze. Pavla Hasenkopfa loni v květnu na hodinu propustil hradní kancléř Vratislav Mynář. Kancelář prezidenta republiky výpověď zdůvodnila špatnou docházkou do práce.

„V okamžiku, kdy mi doručí rozsudek, bych měl v zásadě nastoupit do Kanceláře prezidenta republiky s tím, že tady mě máte. A uvidíme, jak si s tím poradí,“ uvedl Hasenkopf.

Připustil, že dnešní rozhodnutí soudu ho překvapilo, čekal prý spíš, že odvolací senát spor vrátí k dalšímu projednání.


Hrad tvrdil, že Hasenkopf během loňského dubna nepřišel pětkrát do práce bez omluvy, což je důvod k výpovědi. Bývalý právník Hradu výpověď odmítal a tvrdil, že ji dostal ze zástupných důvodů – kvůli tomu, že ho prezident Miloš Zeman považuje za autora Klausovy amnestie. Poukazoval i na to, že kvůli absencím od zaměstnavatele nikdy nedostal písemnou výtku.

Ve věci už v březnu rozhodoval Obvodního soudu pro Prahu 1, který se přiklonil na stranu Hasenkopfa. Odůvodnil to tím, že zákoník práce pokládá výpověď na hodinu, tedy okamžité zrušení pracovního poměru, za nejkrajnější řešení pracovněprávních vztahů. Rovněž označil za zvláštní, že sledování Hasenkopfovy pracovní docházky se dělo na „určitou zakázku“" Mynáře.

Hrad se proti rozsudku odvolal, i odvolací soud se ovšem postavil za Hasenkopfa.

Poněkud nečekaně však dnes soud argumentoval v Hasenkopfův prospěch především tím, že Hrad okamžitou výpověď správně nepředjednal s odbory. Právník, který členem odborů nebyl, přitom ve své žalobě tento nedostatek vůbec nenamítal.

Hrad podá dovolání

Současný advokát prezidentské kanceláře Marek Nespala s dnešním rozsudkem nesouhlasí. Hrad podle něj podá dovolání.

„Věc necháme samozřejmě posoudit Nejvyšším soudem. Já mám za to, že se z této kauzy stane asi precedentní záležitost, protože je to takový návrat k socialismu, kde i soud druhého stupně vzkazuje veřejnosti – když vám není přidělována práce tak, jak si představujete, tak můžete zůstat doma,“ poznamenal Nespala.

Opatrně se zatím k případu vyjádřil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Pouze obecně mohu konstatovat, že Kancelář prezidenta republiky se samozřejmě musí řídit rozhodnutím soudu, ale veškeré další porobnosti bych v tuto chvíli nechtěl komentovat,“ uvedl Ovčáček.

Kromě sporu o výpověď vedl Hasenkopf s Hradem soudní spor i o autorství textu Klausovy amnestie. Obě strany uzavřely smír, který však kancléř Mynář vzápětí zpochybnil. Právník na něj proto podal trestní oznámení pro pomluvu.

autoři: , Filip Titlbach , kov | zdroj: ČTK
Spustit audio