Výměnu řidičského průkazu stále odkládá asi čtvrt milionu řidičů. Nejvíce v Praze

7. prosinec 2013

Na úřady by podle statistik mělo do konce roku zamířit ještě asi 250 tisíc řidičů kvůli výměně řidičského průkazu. Nejhůře je na tom Praha, kde si průkaz doteď stále nevyměnila asi třetina z nich.

Od nového roku už musí mít všichni řidičský průkaz o velikosti kreditní karty se znaky Evropské unie. Pokud ho mít nebudou a po 1. lednu je zastaví policie, hrozí za to pokuta do dvou tisíc korun.

Ani to ale řidiče dostatečně nemotivuje k tomu, aby si průkaz včas vyměnili. Nejvíce návštěvu registru oddalují v hlavním městě, kde podle ředitele odboru dopravně-správních činností pražského magistrátu Josefa Mihalíka chybí vyměnit asi 42 tisíc řidičáků, z nichž zhruba polovina už jen čeká na vyzvednutí.

„Je potřeba, aby chodili častěji a víc. Kapacitu máme vyčerpanou zhruba do 50 procent,“ říká s tím, že pokud budou žadatelé o výměnu chodit na úřady stejně “disciplinovaně“ jako doteď, tak registr nemá šanci výměnu všech průkazů do konce roku stihnout.

Mnohým se přitom na úřad nechce kvůli dlouhému čekání. To však podle Mihalíka řidiče nečeká: „Během týdne máme čekací dobu do deseti minut, žádný problém tu není.“

S sebou si je potřeba vzít vlastní fotografii, doklad totožnosti a starý řidičský průkaz. Nic se neplatí.

„V pátek, to je den navíc, máme otevřeno od 7 do 14 hodin. Každou sobotu máme od 7 do 14 a v neděli od 13 do 18. Až do 29 prosince. Den před Štědrým dnem máme do 14 hodin. Na Silvestra taktéž,“ nabádá Mihalík k tomu, aby si pražští řidiči došli průkaz vyměnit. Mají na to už pouze necelé čtyři týdny.

Výměna řidičského průkazu
autoři: pgj , msk
Spustit audio