Výlet plný rekordů. Na rakouskou Sněžku vás vyveze legendární ozubnicový vlak

1. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Stačí jeden výlet a hned můžete zažít několik rekordů – vyjet ozubnicovou železnicí na nejvýchodnější alpský vrchol, vystoupit na nejvýše položeném nádraží v Rakousku a děti si můžou hrát na nejvýše postaveném dětském hřišti. A navíc budete na Sněžce. To všechno nabízí rakouská hora Schneeberg.

Výlet ozubnicovým vlakem začíná ve vesnici Puchberg. Je lepší si místa rezervovat dopředu přes internet. Zájem o cestu vzhůru je totiž opravdu velký. Deset kilometrů dlouhá a strmá cesta vzhůru s převýšením 1200 metrů trvá asi 40 minut.

„Existují dvě možnosti, jak si rezervovat lístek na vlak. Buď telefonicky, tedy nezávazně, nebo si můžete jízdenku koupit on-line. Můžete ji vrátit ještě den před odjezdem. Později už ne,“ říká paní v informační kanceláři.

Železnice vyvedená ve žluto-zelených barvách mloka je opravdovou technickou raritou. Už téměř 115 let vozí turisty na nejvyšší horu Dolního Rakouska. Jde o mistrovské dílo rakouských inženýrů.

Čtěte také

Místní buchty s povidly nebo marmeládou si nenechte ujít

Chtějí ho vyzkoušet i rodiče se 6letým synem. „Jedeme dnes vláčkem nahoru poprvé. Na horské chatě chceme přespat a zítra pojedeme ozubnicovou dráhou zase zpět,“ říká mi maminka a malý Mathias mezitím vypočítává, co si všechno zabalil do malého baťůžku. Čeká ho opravdu velké dobrodružství.

Všichni cestující se navíc dočkají milé gastronomické atrakce už v polovině cesty. Vláček zastavuje opravdu jen na chvíli a lidé vybíhají ven, aby si v horské chatě koupily vyhlášené místní buchty s povidly a marmeládou. „Buchtová zastávka je otevřená denně. Při jízdě nahoru čeká vlak pět minut, při cestě dolů jen dvě minuty,“ připomíná hlášení průvodčího.

Za pár minut už přijíždí moderní souprava na nádraží, které je nejvýše položeným nádražím v Rakousku. A když vyjdete z nádražní haly ven, čeká na vás, nebo spíše na vaše děti, další rarita – nejvýše položené dětské hřiště v rakouských horách. Tady je také výchozí bod pro pěší túry, které se dají zvládnout dokonce i s kočárkem. „Pro děti je to opravdu velmi lehký terén. Zvládnou ho určitě všichni,“ slibuje horský vůdce.

autor: pev
Spustit audio