Výlet na sever evropského Ruska je tak trochu jako cesta do pravěku. Narazíte při něm na kosti dinosaurů nebo na slaný gejzír

Profesionálním ani amatérským geologům asi není třeba připomínat, že Rusko ukrývá nepřeberné přírodní bohatství a můžete tam nahlédnout prakticky do všech epoch vývoje naší planety. Zpravodaj Martin Dorazín se vydal na sever evropské části Ruska a narazil tam doslova na pravěké poklady. Nejprve se ale musel vypořádat s komáry a ovády.

Na východě Vologodské oblasti, ve vesnici Opoky, mají zvláštní přírodní úkaz. Vysoké břehy řeky Suchony odkryly sedimentové podloží zdejší země, takže je vidět mnoho milionů let do minulosti. Je to jako otevřená učebnice geologie.

Čtěte také

„V oblasti Opok vidíme obnažené vrstvy staré 250 milionů let,“ říká vologodský spisovatel a můj průvodce cestováním v čase Anatolij Konstantinovič Jechalov.

„Břehy tam dosahují výšky 84 metry. Představte si to jako 30patrový dům. Dole teče řeka, a když se postavíte na její břeh, nacházíte se na konci permského období, v závěru epochy dinosaurů. Následoval trias a vymření dinosaurů.“

Jak se těží dinosauři

„Na konci 19. století k těmto břehům přijel z Petrohradu mladý ruský geolog Vladimir Amalickij se ženou. Najali si loďku s veslařem a spatřili ony slínové vrstvy. Představili si pralesy kolem a dinosaury, kteří se přicházejí napít k řece, a došlo jim, že tady taky mnozí z nich museli zahynout,“ vypráví pan Anatolij.

Začali tedy pátrat po jejich kostech a zjistili, že tu řeka Suchona vytvořila křídové prahy a ostatky dinosaurů je tedy třeba hledat u nich. „Našli také koryta prastarých přítoků, vyplněná pískovcem, a právě v těch místech začali kopat, až odhalili obrovské množství dinosauřích kostí,“ pokračuje a dodává, že Amalickij odsud odvezl dvacet tun kostí a vytvořil tak největší takovou sbírku na světě. Je uložená v petrohradském muzeu paleontologie.

Geologické sedimenty na protějším břehu jsou odkryté až do výšky 30patrového domu

Skoro jako na Islandu

Ale to není všechno, čím je kraj kolem Opok zajímavý. Na pravěkou minulost narazíte také o něco dál, když nasednete na loďku a necháte se za pár rublů svézt na místo, odkud je to pěšky asi tak půl kilometru k unikátnímu gejzíru.

Čtěte také

Voda tady jen kousek od břehu tryská do výše několika metrů, stéká po svahu a vlévá se do řeky Suchony. Na tento mocný vodní zdroj tu geologové narazili při průzkumu v roce 1941. Nachází se v hloubkách od 95 do 192 metrů, které odpovídají období permu. Podloží, odkud voda tryská, je od nás tedy v čase vzdálené neuvěřitelných 250 až 300 milionů let.

Intenzita pramene dosahuje 50 litrů za sekundu. Voda je mírně slaná s mineralizací 2,5 gramu na litr, a jak také upozorňuje tabulka, k pití se moc nehodí. A tak je nasnadě jít a zkusit to: Žízeň byste touto vodou skutečně příliš neuhasili, protože je slaná víc než mírně. Jinak ale chutná výborně.

Voda tady jen kousek od břehu tryská do výše několika metrů, stéká po svahu a vlévá se do řeky Suchony
autoři: Martin Dorazín , and
Spustit audio

Související