Vykloubené rameno Evu Samkovou stále trápí. Na olympiádě změní taktiku

25. leden 2018

Olympijská vítězka Eva Samková před pár dny vyhrála závod Světového poháru, ale problémy s rameny ji limitují dál. Na hrách v jihokorejském Pchjongčchangu tak česká snowboardkrosařka nebude moci spoléhat na bleskové starty jako před čtyřmi lety v Soči.

Špatné počasí nedovolilo českým snowboardkrosařům vyrazit na trať v rakouském Pitztalu, a tak zamířili do posilovny v nedalekém Imstu. Eva Samková si ale musí dávat velký pozor, protože je to její první trénink po pádu v italském Stelviu.

„Bylo hnusně, jezdili jsme jen start a já udělala chybu a vypadlo mi rameno,” vzpomíná Eva Samková na svou podzimní nehodu. „Operaci už do olympiády nestihnu, tak na tom teď budu muset makat a dávat pozor.”

„Čím je Eva silnější, tím je větší pravděpodobnost, že jí rameno při startu vypadne. Čím víc na to ale myslí, tím je pravděpodobnost zase menší,” připomíná trenér Marek Jelínek čtvrtfinále Světového poháru v Montafonu z roku 2015, kdy Samková ovládla kvalifikaci a v první vyřazovací jízdě zabrala za startovní madla tak silně, že si vykloubila rameno.

Čtěte také

Dva měsíce před olympiádou v Jižní Koreji po tréninkovém pádu ve Val Thorens jí opět rameno vyskočilo a místo tří prosincových závodů Světového poháru čekalo olympijskou vítězku celodenní kolečko po doktorech, zakončené u profesora Pavla Koláře.

A po něm vypadla poměrně spokojeně. „Nejsem ráda, že jsem se zranila, ale vždy, když se něco stane a člověk nemůže závodit, uvědomí si, jak moc má svůj sport rád a jak se zase těší na kopec,” přiznává.

Eva Samková

Změna taktiky

V polovině ledna se pak Samková vrátila do Světového poháru. V tureckém Erzurumu vyhrála a ukázala, že ani čtyři měsíce bez závodů ji nijak negativně nepoznamenaly.

Je ale možné, že kvůli problémům s rameny upraví v Jižní Koreji techniku startu a bude pak muset soupeřky nahánět na trati. I tak už ale v minulosti dokázala světovou elitu ve snowboardkrosu porazit.

autor: jam
Spustit audio