Vyjednávání o koalici v Pardubicích jsou ve slepé uličce

15. říjen 2018

Zástupci Pirátů v pondělí večer oznámili, že se rozhodli ukončit jednání o koalici s ANO.

Konkrétně jde o ukončení jednání o koalici Pirátů s ANO, Koalicí pro Pardubice a ČSSD.

Piráti ve své tiskové zprávě oznámili, že se tak rozhodli poté, co došli k závěru, že by v tomto uspořádání nemohli dostatečně hájit svůj volební program. Zcela nepřijatelný byl pro ně původní návrh hnutí ANO, které chtělo mít v radě většinu.

Poté, co podle nich  v pátek Koalice pro Pardubice a ČSSD deklarovaly vysokou míru loajality k ANO, je pro ně nepředstavitelná ani spolupráce s touto trojdohodou, která by je mohla snadno vystavovat do minoritní role v radě města.

Reakce na rozhodnutí Pirátů zjišťujeme.

Co je trojdohoda?

Hnutí ANO, Koalice pro Pardubice  a ČSSD podepsaly už minulý týden v Pardubicích deklaraci o spolupráci.

Inteligentní parkování v Pardubicích: Kamery odhalí hříšníka, strážník půjde najisto

Parkovací automat v Pardubicích

Pardubická radnice hledá firmu, která městu dodá inteligentní parkovací systém. Ten by měl umět poskytnout informace o využití parkovacích míst. Další výběrové řízení vypsalo město na dodavatele nových chytrých parkovacích automatů.

Koalice vedená dosavadním primátorem Martinem Charvátem má zatím 18 hlasů v zastupitelstvu s 39 členy. Se sociální demokracií a Koalicí pro Pardubice (KPP) už v krajském městě vládlo ANO čtyři roky. "Ctíme vítěze voleb, jsme připraveni začít pracovat," řekla lídryně Koalice pro Pardubice Ludmila Ministrová.

Charvátův tým zatím nedospěl k dohodě s ODS a Sdružením pro Pardubice.

V Pardubicích zároveň vznikla druhá platforma, takzvaná duhová koalice bez účasti hnutí ANO. Tvořit by ji mohly subjekty Pardubáci společně, Piráti, Sdružení pro Pardubice, ODS, což zatím dává dohromady 19 hlasů. Oslovené ČSSD a KPP s nimi odmítly jednat. Žádná z koaličních variant zatím nedospěla k písemné dohodě.

Mezitím v prvním městském obvodě...

Mezitím podepsali v prvním městském obvodě smlouvu o koaliční spolupráci: ANO, ODS, Sdružení pro Pardubice a Koalice pro Pardubice. Pardubický první městský obvod má tak jasno o složení rady, stejně jako o pozici místostarosty a starostky. Do čela radnice usedne podle dohody Alena Stehnová za hnutí ANO. Místostarostou se pak stane Ondřej Šebek za ODS. Ten však pro výkon funkce nebude uvolněn. Dalšími členy rady by se měli stát Jaroslav Menšík za ANO, Marie Hubálková za KPP a Vladimír Martinec za SPP.

Nově vzniklá koalice bude mít v patnáctičlenném zastupitelstvu těsnou většinu osmi hlasů. „Jsem přesvědčená, že opoziční kolegové budou konstruktivní a podpoří návrhy, které budou pro náš městský obvod přínosné a prospěšné,“ komentuje těsnou většinu Alena Stehnová.

autor: nov | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související