Výhrou je pro mě každé dítě, které se podaří zbavit dluhu, říká Alena Vlachová, držitelka ceny Právník roku 2017

11. únor 2018

Desítkám dětí z ústavů a dětských domovů pomáhala vstoupit do dospělosti, aniž by měly korunu dluhu. Advokátka Alena Vlachová je čerstvou držitelkou ocenění Právník roku 2017 v kategorii Pro bono, a za práva dětí bojovat nepřestává – další případy přibývají a práce nekončí.

„Ráda bych, kdyby mi už tahle práce odpadla, protože by to znamenalo, že už žádné děti nemají dluhy a nemusím se tím zabývat,“ přiznává v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Na počátku své práce vůbec netušila, že jsou děti, které mají tisícové i stotisícové dluhy, za které vůbec nemůžou – od té doby se jim snaží pomáhat. V první řadě se snaží od pracovníků dětských domovů získat informace, pak začne dítě zastupovat a snaží se zrušit vydaná rozhodnutí a zastavit exekuce.

„Chci dát těm dětem šanci na to, aby ve chvíli, kdy budou odcházet z dětského domova, kdy už tak jsou v hrozně těžké situaci, aby si s sebou ještě nenesly dluh,“ popisuje.

Dítě dostává šanci začít samostatný život na nule, ne s mínusem.

Děti často nedostanou doma ani najíst, nedostanou peníze na jízdné, ale vědí, že musí do školy, takže jedou bez lístku a chytne je revizor. Dopravní podnik pak ale vymáhá pokutu přímo po dítěti, za které ale pokutu nikdo nezaplatí. Následně je žalováno u soudu a navalují se náklady řízení, které po dítěti vymáhá exekutor.

„V roce 2001 náklady, které se nabalily na tisícikorunovou pokutu, byly něco kolem 13 tisíc korun, v roce 2006 se zvýšili a přesahovaly 20 tisíc korun,“ popisuje s tím, že náklady se nyní sice snižují, i tak pořád jde ale o vysoké částky. „Pro mě je výhra každé dítě, které se podaří zbavit dluhu,“ uzavírá.

autoři: pst , prh