Vyhlazení Lidic znamenalo zlom v zápase o Evropu, zdůraznil Nečas v den 70. výročí

10. červen 2012

Vypálení Lidic a vyvraždění jejich obyvatel znamenalo podle premiéra Petra Nečase zlom v boji proti nacismu. Otevřelo tehdy totiž mezinárodnímu společenství oči, a to dlouho před tím, než se dozvědělo o nacistických vyhlazovacích táborech. Předseda vlády a ODS to dnes řekl v Lidicích na vzpomínkovém aktu k 70. výročí zničení této obce nacisty.

Zpráva o masakru podle Nečase „donutila mnohé vyhlásit nacismu boj na život na smrt“. Premiér připomněl, že právě pod dojmem lidické tragédie uznaly vlády Velké Británie a Francie mnichovskou dohodu za neplatnou.

„V obecnějším smyslu vypálení Lidic a vyvraždění jejich obyvatel znamenalo zlom v zápase o Evropu, v zápase mezi zvlčilostí a lidskostí. A dobře víme, jak tento zápas dopadl. Je na nás, aby tento dopad zůstal trvalým a srozumitelným odkazem našich dějin,“ zdůraznil Nečas.

Nacisté vypálili Lidice právě 10. června 1942, a to po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Na místě zastřelili 173 lidických mužů. Masakr celkem nepřežilo 340 obyvatel obce, z toho 88 dětí.

Čtěte také

Také předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ve svém projevu vyzdvihla, že oběť lidických obyvatel nebyla zbytečná. "Lidické děti, jejich rodiče a prarodiče byli těmi, kdo v důsledku pomohli nacisty porazit. 10. června před 70 lety se zdálo, že je to přesně naopak," řekla Němcová.

Pietní akt, kterého se v areálu Památníku Lidice účastnilo navzdory nepřízni počasí několik stovek lidí, včetně přímých účastníků událostí před 70 lety, začal v deset hodin kladením věnců ke společnému hrobu zavražděných lidických mužů.

Pamětníci i politici ocenili Gauckovo gesto

Letošní vzpomínku možná někteří pamětníci prožívali o něco lehčeji díky poselství, které přišlo od německého prezidenta Joachima Gaucka. Ten v dopise adresovaném českému prezidentovi Václavu Klausovi vyjádřil lítost nad tím, co se stalo v Lidicích i Ležákách, a uvedl také, že Německo si je vědomo své historické odpovědnosti.

Gauckova slova potěšila i Václava Zelenku, který masakr v Lidicích přežil jen díky tomu, že byl jako dítě vhodný na převýchovu.

Podle premiéra Petra Nečase vypálení Lidic znamenalo zlom v boji proti nacismu

„Trvalo to dlouho, ale myslím si, že je to dobrý počinek, protože oni pořád mluví o sbližování a usmíření,“ podotkl.

Třeba ale Pavlu Horešovskému, který příchod nacistů do Lidic zažil jako šestnáctidenní miminko, vyjádření lítosti od německého prezidenta nestačí.

„Kdyby tam byl trochu osobnější dopis od prezidenta a bylo tam napsáno, že se omlouvají, dokud nás žije 13 dětí a šest žen, ještě by to za to stálo. Aby naši potomci věděli o tom, že Němci se nám omluvili,“ míní.

Vstřícné gesto z německé strany historikové i státníci považují za průlomové. Zmínili ho také představitelé státu ve svých projevech při dnešní pietní akci. Podle premiéra Nečase jsou už nyní česko-německé vztahy na dobré úrovni.

„I to, že na tomto pietním aktu je mnoho německých delegací z různých německých spolků a měst, to, že dneska doslova bují vztahy nejenom mezi lidmi, ale mezi obcemi, kraji a podobně, ukazuje, že česko-německé vztahy jsou dnes, ve druhém desetiletí 21. století velmi dobré, a já jsem tomu velmi rád,“ poznamenal Nečas.

Čtěte také

autoři: rep , Jana Káninská , dka
Spustit audio