Vyfoť selfie pro Pannu Marii. I tradiční katolickou pouť dostihly moderní technologie

Polsko se připravuje na třísetleté výročí korunovace Panny Marie Čenstochovské. Tak dlouho jsou na nejsvětější polské ikoně v klášteře na Jasné Hoře vystavené zlaté korunky. Ty nejstarší jsou od papeže Klementa XI. Svým způsobem jubilejní byla i letošní pouť na Jasnou Horu v Čenstochové. Skupina dobrovolníků tam u příležitosti výročí přišla s iniciativou Vyfoť selfie pro Pannu Marii.

„Děláme tady fotky, ze kterých potom digitálně jako mozaiku sestavíme velkou ikonu Matky Boží. Plánovali jsme udělat deset tisíc fotek, ale už teď jsme hranici překonali, takže snímků bude opravdu hodně,“ usmívá se studentka Monika se dvěma culíky, která stojí před kaplí, kde je do oltáře vsazený originál slavné ikony zvané Černá Madona.

Podmínkou pro účast ve velké mozaice inspirované ikonou je duchovní dar Panně Marii. Jít po dlouhé době ke zpovědi, urovnat dávný spor nebo třeba přestat pít alkohol. „Přicházejí lidé v každém věku, od malinkých dětí až po starší. Je to hezky rozmanité,“ dodává Monika.


Kostel a klášter na Jasné Hoře se slavnou ikonou Panny Marie Čenstochovské (Černá Madona) je jedním z nejvýznamnějších poutních míst Evropy. V organizovaných procesích se letos na Jasnou Horu vydalo skoro 70 tisíc lidí a mnoho dalších na nejdůležitější poutní místo Polska přijelo po vlastní ose.

Selfie si mohou zájemci udělat sami nebo využít pomoc Moničiny kamarádky, která má tablet s fotoaparátem. Na druhou možnost už čeká štrůdl lidí. „Chci tím ukázat svou víru. Je to moc dobrý nápad, možná se pak na té ikoně někdy najdeme. Asi budu hodně malinký, tak bud mít hodně času hledat,“ říká Pawel ze Štětína, do Čenstochové vyrazil jako tisíce dalších pěšky.

Vybral si devítidenní trasu z Varšavy dlouhou přes 230 kilometrů. Je tu už po dvanácté a říká, že po každé je to pro něj důležitý životní milník.

autor: vid
Spustit audio