Výchovný ústav ve Vidnavě bojuje o přežití

Výchovné ústavy pro mládež v Česku musejí hledat úspory. Do konce ledna mají ministerstvu školství předložit analýzu i s návrhy úsporných opatření. Některá zařízení se proto obávají velkých zásahů. Ústavu ve Vidnavě na Jesenicku dokonce hrozí zrušení. O práci by tam přišlo 38 lidí.

Vlasta Holišová pracuje v ústavu třináct let jako asistentka pedagoga. Její manžel tu mladé chlapce šestým rokem učí. Pokud by oba přišli o místo, byli by na mizině, přiznává poklesle maminka dvou dětí: „Když se to tady zavře, jiná práce zde ani v okolí není. Máme dvě děti, holka je na střední škole, dojíždí do Brna. Bylo by to pro nás zničující.“

Původní profese Milana Martináska je lesník. Kvůli zdravotním problémům ale musel hledat jinou práci. Našel ji až v ústavu. Teď po jednadvaceti letech se bojí, že bude muset hledat znovu. Ze sociálních dávek by jen stěží splácel svou hypotéku.

„Jsem ženatý, máme jedno dítě, manželka sice pracuje, ale ta firma je velice malá a taky uvažuje o zavření. Máme hypotéku na barák, a protože zde máme celou rodinu, nechceme tento kraj opustit. Zbývá varianta chleba–voda,“ říká Milan Martinásek.

I ostatní zaměstnanci žijí v nejistotě a ve strachu. Zrušení vidnavského ústavu je jednou z možností, jak splnit požadavek ministerstva školství. Během ledna má resort na základě analýzy vyhodnotit, zda a kde by se mohlo ušetřit.

Mluvčí ministerstva Kateřina Savičová upřesňuje: „Momentálně je předčasné mluvit o jakémkoliv snížení například kapacity. Opravdu to záleží vyloženě na tom, jak jednotlivé průzkumy a analýzy proběhnou a o čem budou vypovídat. Na základě toho budou činěna následná opatření. Ministerstvo by bylo samozřejmě rádo, kdyby se úspory našly i v této oblasti.“

Ředitelka ústavu ve Vidnavě Dagmar Bakešová je ve funkci teprve od srpna. Už v té době ale silně cítila, že se s Vidnavou do budoucna nepočítá.

„Z této diagnostické sítě byl můj pocit v prvním momentě takový, že chtějí Vidnavu cíleně zrušit. Už v srpnu na schůzi ředitelů jednotlivých ústavů bylo naplno řečeno, že se s Vidnavou nepočítá,“ postěžovala si a dodává: „V rámci zrušení dvaceti procent kapacity radši zruší jeden ústav, než aby se v každém ústavu ubíralo jedno nebo dvě oddělení a tím by se vlastně nevyužívala celá budova.“

Nenaplněná kapacita, nezájem o učební obory a špatná dostupnost – to jsou tři hlavní důvody, proč by mohl vidnavský ústav zaniknout. Dagmar Bakešová je ale odmítá a tvrdě za své zařízení bojuje. Navrhla, aby ve Vidnavě vznikly pracovně-výchovné skupiny. Končili by tu jen ti nejproblémovější. Chlapci by v rámci rekvalifikace získávali pracovní dovednosti. Konečné rozhodnutí ale bude na ministerstvu školství. A na to si musíme počkat až do února.

autor: aja
Spustit audio