Východ republiky znovu trápí silný vítr, další poryvy mohou přijít v sobotu

26. prosinec 2013
Zprávy

Také dnes bude velkou část republiky trápit silný vítr. Meteorologové dokonce v moravských krajích na Vysočině a v kraji Pardubickém vyhlásili varování a upozorňují na poryvy o rychlosti kolem 70, ve vyšších oblastech až kolem 110 kilometrů za hodinu. Výstraha platí do dnešního odpoledne.

„Pořád platí výstraha, vítr čerstvý jihovýchodní až jižní, místy, hlavně na Českomoravské vrchovině bude mít rychlost až 90 kilometrů v hodině. V Jeseníkách, Krkonoších a zpočátku i Beskydech až 110 kilometrů v hodině. Večer bude vítr poměrně rychle slábnout,“ potvrzuje meteorolog Arnošt Šír.

Meteorologové doporučují zajistit okna, dveře a volně stojící předměty. Turisté by pak měli omezit horské túry a dodržovat pokyny horské služby. Varování platí i pro jízdu na silnici. Řidiči by měli počítat s nárazy větru.

Vítr kácel stromy a ničil střechy už včera. Například hasiči na Vsetínsku zaznamenali desítky výjezdů ke spadlým stromům a poškozeným střechám. Nejčastěji škodil nárazový vítr v okolí Valašského Meziříčí. Tam strhl i několik střech. Z ubytovny u Valašského Meziříčí například vítr odnesl polovinu střechy dlouhé zhruba dvacet metrů.

„Nárazový vítr to chytl a už to jelo. To bylo načaté tady na rohu. Rachot akorát, plechy lítaly. Modlíme se, aby nezačalo pršet, protože tam by zateklo a bylo by to jasné,“ popisuje nájemník Stanislav Votruba.

Děti přišly o pohádku

Přímo na Štědrý den se kvůli strženému elektrickému vedení na několik hodin ocitli bez proudu ve Vsetíně. Děti tak přišly o večerní pohádku, protože výpadek trval od 19 do 21 hodin. V Rožnově pod Radhoštěm zranila padající větev člověka.

Silný vítr vyvrátil ve Zlínském kraji několik stromů a utrhnul střechy

Silný nárazový vítr fouká i na některých místech v Olomouckém kraji, zejména na Jesenicku a Šumpersku. Silnice tam jsou sjízdně jen s velkou opatrností. Hasiči včera odstraňovali v jedenácti případech padlé stromy a větve ze silnic. V noci pak kvůli stromům vyjížděli čtyřikrát.

Meteorologové předpokládají, že silný vítr může Moravu a Slezsko znovu potrápit v sobotu.

autoři: ima , dkf , Ivo Opletal , rv
Spustit audio