Vybuchlý muniční sklad ve Vrběticích na Zlínsku hlídá od rána 30 vojáků

4. listopad 2014

Třicet vojáků od rána hlídá vybuchlý muniční sklad ve Vrběticích na Zlínsku. Pomáhají tam s ostrahou areálu. Z epicentra se stále ozývají řízené i neřízené výbuchy. Armáda navíc poskytla i místo, kde je možné munici bezpečně zlikvidovat.

„Také jsme poskytli k likvidaci munice trhací jámu ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá,“ uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

„Armáda je dále připravena na vyžádání poskytnout na záchranné a likvidační práce v prostoru ženijní jednotku 15. ženijního pluku s potřebnými specialisty.“

Úkolem vojáků bude zajistit okolí výbuchem poškozeného skladu, a to zejména proti nežádoucímu vniknutí. Oplocení je totiž zastaralé, místy s velkými otvory a naposledy si včera areálem krátil cestu opilý mladík.

Pohybovat se vojáci budou výhradně po území areálu, pohyb po vesnici nepředpokládají.


Ve skladu vybuchlo několik desítek tun munice, jejíž celkové množství v 27 skladech areálu bylo odhadováno na 1000 tun. Na zasedání vlády v pondělí se však hovořilo dokonce až o 15 000 tunách munice.
Pramen: ČTK

Armáda nebude vyhledávat munici, tato činnost zůstává v kompetenci policejních pyrotechniků, ale v případě potřeby nabídne své specialisty.

Příjezd vojáků vnímají místní lidé vítají, doufají, že jim zajistí klížený klid, a to hlavně tím, že odvezou nežádoucí munici.

V areálu pracují pyrotechnici, k samotnému epicentru exploze se však ještě nedostali. Stále se z něho ozývají neřízené detonace. Podle zlínské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové byla zatím poslední z nich zaznamenána v pondělí v 17.00.

Pyrotechnici monitorují okolí epicentra kamerou a snaží se zjistit, co je příčinou těchto výbuchů.

Vláda včera rozhodla, že na místo pošle stovku vojáků. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD mimo jiné dostal za úkol do měsíce zpracovat analýzu, jestli jsou české zákony pro soukromé sklady munice dostatečně přísné.


Zvětšit mapu
autoři: , Andrea Kratinová , mkp
Spustit audio