Vybral miliony pro zdravotníky, teď podlehl covidu. Británie truchlí za válečného veterána, který se stal symbolem boje s pandemií

Sir Tom Moore se proslavil charitativní sbírkou na podporu zdravotnického systému. Tu zahájil na jaře, když se zavázal, že do svých 100. narozenin, které oslavil 30. dubna, za pomoci chodítka stokrát překoná vzdálenost 25 metrů kolem své zahrady. Svůj původní cíl vybrat tisíc liber pro britské zdravotníky nakonec mnohonásobně překonal. Na kontě sbírky skončilo 33 milionů liber, tedy v přepočtu skoro jedna miliarda korun.

 „Je to od všech strašně laskavé. Pomůžete mnoha lidem a dáváte naději nejen těm, kdo jsou v nesnázích. Samozřejmě, že vše přežijeme a nakonec to dobře dopadne,“ řekl televizi ITV krátce poté, co na konto nadace, kterou založil, začaly přicházet peníze.

Nakonec vybral v přepočtu skoro miliardu korun a zároveň se stal symbolem boje proti koronavirové pandemii. Sám ale v úterý onemocnění covid-19 podlehl.

„V posledních dnech hodně mluvil o uplynulých dvanácti měsících a o tom, jak se cítí být hrdý, že zanechá odkaz v podobě nadace,“ uvedly Mooreovy dcery Hannah a Lucy v prohlášení.

Stoletá superstar

„V Británii není nikdo, kdo by ho neznal. Jeho odchod se dotkl mnoha lidí. Na všech titulních stránkách novin jsou jeho fotografie,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojeném království Jaromír Marek.

Čtěte také

Nad sídlem premiéra v Downing Street i na dalších úředních budovách v úterý večer vlály vlajky na půl žerdi. Premiér Boris Johnson natočil speciální video, ve kterém Toma Moora označil za hrdinu, který spojil obyvatele země. A osobní kondolenci rodině poslala i královna Alžběta II.

V posledních měsících svého života toho sir Tom Moore stihl opravdu hodně. „Všechno to začalo sbírkou, která byla velice úspěšná. Když měl narozeniny, tak mu přišlo 150 tisíc přání“ popisuje Jaromír Marek.

V létě Moore nahrál se zpěvákem Michaelem Ballem verzi písně You will never walk alone, která na nějakou dobu obsadila špičku hitparády. Také její výtěžek putoval na podporu zdravotníkům.

V posledním roce svého života ještě zvládl stoletý veterán napsat autobiografii, pomohl zřídit nadaci a v červenci byl královou Alžbětou II. povýšen do rytířského stavu.

autoři: Jaromír Marek , vla
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.