Výběr a výhody zimních pneumatik

16. říjen 2002
Dobrá rada

Zima už klepe na dveře. Možná, že už jste si už koupili zimní obuv. Pokud patříte mezi ohleduplné motoristy, nezapomeňte i na zimní obutí svého vozu. Ušetří vám spoustu zbytečných problémů. Zimní pneumatiky se od letních moc neliší, důležité je jejich složení, vysvětluje Martin Červenka, zástupce pro velkoobchodní prodej Pneuservisu v Plzni.

Červenka: Jestliže průměrná teplota ve dne je kolem 7 stupňů, pak je vhodné vyměnit letní pneumatiky za zimní, které lépe zabírají. Obsahují lehčí směs, při nižších teplotách neztrácejí svoji elastičnost a zůstávají pružné. Letní pneumatika je tvrdší, vyrobená z jiné pryže, v zimě přestává pérovat a tvrdne. Lehčí směs lépe přilne k silnici, má lepší brzdnou dráhu.

Prodejci nabízejí desítky zimních pneumatik v různé kvalitě a ceně. Záleží na tom, kde v zimě jezdíte.

Červenka: Jestli v městském provoze, na regionálních dálnicích, v horách a také na tom, kolik peněz chcete vynaložit. Nejlevnější pneumatika nebývá nejlepší.

Někteří výrobci nabízejí pneumatiky s univerzálním vzorkem, pro léto i zimu. Koupi takového obutí předem dobře uvažte.

Červenka: Přirovnal bych to k univerzálním botám ve kterých je v chladu zima a v létě horko.

Chcete-li v zimě jezdit bezpečně, tak se vyplatí zimní pneumatiky na všech čtyřech kolech, ne pouze na poháněné nápravě.

Červenka: Většina lidí je přesvědčena, že takovým způsobem ušetří, ale výzkumy a testy dokazují, že největšího efektu se na zimních pneumatikách dosáhne při jejich aplikaci na všechna kola. Pokud tomu tak není, tak rozdíl v záběru mezi přední a zadní nápravou nezaručuje bezpečnou jízdu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu