Vybavení pro dovolenou na vodě

17. červen 2002
Dobrá rada

Pokud uvažujete o tom, že strávíte část dovolené na vodě s pádlem v ruce, tak se vám mohou hodit informace, co všechno k uskutečnění tohoto plánu můžete potřebovat. Vodácký sport je v Česku hojně rozšířená zábava. U nás je dost řek, které mají vodu prakticky po celé prázdniny. Hlavní je mít loď. Jakou volit poradí vodácký expert firmy HG sport Vojtěch Jančar.

Jančar: Na našich tocích je nejoblíbenější kánoí typ Vydra, velice dobře se s ní točí, jede pomaleji, některým se zdá trochu vratká. Čím je u lodě kulatější dno, tím lépe se otáčí a pojede pomaleji. Typy podobné indiánským kánoím, se zvednutými špicemi, jedou rovně, ale hůře se točí.

Jedním ze základních kritérií je materiál, který sloužil k výrobě.

Jančar: Dřevěných lodí ubývá, nejvíce jich je z laminátu, více se objevují lodě plastové, které jsou téměř nerozbitné. Pokud nemůžete loď dovézt na střeše auta nebo poslat po železnici, tak se vyplatí loď nafukovací. Není nutné loď vždy kupovat. U hlavních vodácky atraktivních řek je dostatečné množství půjčoven, jejich seznam najdete na vodáckých internetových serverech www kanoe.cz, www raft. cz. Půjčovna vám po dohodě loď přiveze na dohodnuté místo a ve smluvený čas si pro ni zase přijede.

Jančar: K lodi potřebujeme pádlo, i když jsou vodáci, kteří nikam nespěchají, nepádlují a 50 kilometrů řeky jim vydrží na 14 dní.

Pádla se vyrábějí dřevěná nebo duralová. Oboje mají svoji výhodu. Osobní věci, které vezeme, musí být zajištěny proti vlhkosti a nejlépe poslouží lodní pytel.

Jančar: Máme-li peřiny, tak 100 litrový, pokud máme vybavení méně, tak stačí 80 či 60 litrový lodní pytel, který má takové zavírání, že v případě převrhnutí do něho nenateče voda. Dobré je mít ještě spací pytel, stan, náhradní oblečení.

Osobní výbavu můžeme mít v plastových sudech, také ty se dají půjčit.

autor: zva
Spustit audio

Více z pořadu