Vy chcete být spíš nenápadní, Slováci dávají na odiv majetek. S hudebnicí Katarzií o módě a feminismu

24. březen 2020

„Když jsem se přestěhovala do Prahy, snažila jsem se přizpůsobit místnímu stylu. Začala jsem mnohem víc nosit černou,“ říká hudebnice Katarzia. Poslechněte si, proč podle ní slovenská móda usiluje o pozornost a česká o nenápadnost. Kromě osobního stylu Kataríny aka Katarzie jsme probraly i to, kdo obléká a češe slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou.

Třetí díl Šatníků natáčíme v pražských Dejvicích: jdeme se podívat k hudebnici, skladatelce a feministce Kataríně aka Katarzii. Je začátek března a ani jedna z nás netuší, že za pár dnů v Česku udeří koronavirová krize a my budeme mít úplně jiné starosti než vymýšlení cool outfitů. Katarína mi pár dnů po natáčení zavolala do Samotky na Radiu Wave a svěřila se, že musela zrušit řadu koncertů, a ačkoliv se snaží na to nemyslet, bojí se druhé poloviny roku 2020. Doufám, že pro vás budou tyhle poslední Šatníky, natočené před celostátními opatřeními na ochranu před šířením koronaviru, malou oázou klidu a odpočinku od pandemických zpráv z celého světa.

Zatímco minule jsme otevřeli puntičkářsky uklizený minimalistický šatník designéra Jana Černého, u Kataríny čekám něco jako módní džungli a explozi barev. Když otevřu dveře do pokoje, okouzlí mě velikánské okno, obří pokojovka a záplava jedinečných šatů. Moje představy jsou bezezbytku naplněné. Jsou tu romantické retro šaty od Lazy Eye, bizarní metalický komplet duhové bundy a kalhot, ale také trendy kousky s klubovým nádechem od HK. Doplňky a lanové šperky a harnesy od českých značek jako BOLD Studio  nebo tny.3 se pnou jako liány po zdech a knihách na policích. Módním doplňkem je i velká chlupatá lví hlava, za kterou je příběh z Katarziina koncertního turné. Hned vedle ní visí romantické bleděmodré šaty po mámě, které mají dekadentní divadelní historii. Jakou, to se dozvíte v podcastu Šatníky.

Poslechněte si, jaké příběhy jsou ukryté v šatníku Katarzie, jak její styl ovlivnila Praha a jaké šaty po mámě dodnes nosí. Jak podle Katarzie vypadá feministická móda, jak vypadá její oblečení pro pracovní den a v jakých šatech zažila nejkrásnější momenty na scéně Národního divadla?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.