Všichni bychom se měli chovat jako potenciálně nakažení: používat roušku, vyhýbat se většímu počtu lidí a mýt si ruce, apeluje ředitel Motola Ludvík

16. březen 2020

Jaká nová omezení platí ode dneška a v jaké právní situaci se nacházíme? Jaká je situace kolem testování? A jak si udržet zdravý rozum v karanténě? Témata dalšího speciálního vysílání Českého rozhlasu Plus.

Česko má v tuto chvíli 298 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, od nedělní půlnoci přibylo 5 nemocných. U téměř poloviny případů hygienici neznají místo nákazy, třetina se nakazila v zahraničí a pětina v česku. Testováno bylo zatím přes 5 tisíc lidí.

Přestupek vs. trestný čin

Od půlnoci u nás začal platit zákaz volného pohybu lidí – po Itálii, Španělsku a Rakousku jsme čtvrtá evropská země, která přistoupila k omezení pohybu obyvatel.

Čtěte také

Podle odborníka na ústavní právo Jana Kysely jsme ve výjimečné situaci, protože dosavadní užívání nouzového stavu u nás je ovlivněno jiným typem krizových situací. Dříve se totiž využíval zejména v případě přírodních katastrof, jako byly povodně nebo orkán.

Jaké hrozí postihy za nedodržování nařízení? „Kdybychom se obecně drželi toho, že jsou stanovena nějaká krizová opatření omezující pobyt venku, tak je každá osoba povinna tato omezení strpět a… kdyby se z toho pokoušela vymknout, tak potom spáchá přestupek a u tohoto nejobvyklejšího by byla pokuta do 20 tisíc. Pakliže bychom se drželi hygienických a epidemiologických opatření, tak tam jsou pokuty mnohem vyšší, často v řádu milionů. A kdyby někdo, kdo ví, že je infikován, nerespektoval karanténní opatření a infekci šířil, pak by to byl i trestný čin,“ zdůrazňuje Kysela.

Nezatěžovat odběrový systém

Praha má nejvíc potvrzených případů COVIDu-19, je jich zatím 109, přes 600 lidí je v karanténě. To vyvolává zvýšený zájem o testování, jak potvrzuje i ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík, který říká, že jejich odběrové místo je extrémně vytížené.  

Čtěte také

„Myslím, že v tuto chvíli je důležité, aby lidé, kteří nemají symptomy a jen se bojí..., odběrový systém nezatěžovali,“ apeluje a dodává, že u testování bezpříznakových zájemců je jejich drtivá většina negativních a zbytečně tím zatěžují odběrová místa.

„My bychom se všichni měli chovat jako potenciálně nakažení, to znamená používat roušku nebo nějakou fyzickou zábranu před ústa, vyhýbat se styku s větším počtem lidí, mýt si ruce, zregulovat své sociální kontakty… To nám výrazným způsobem ulehčí,“ míní ředitel Motola.

Přenos potravinami neprokázán

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová zdůrazňuje, že přenos koronaviru přes potraviny nebyl prokázán a lidé tak mohou být v klidu. Dodává, že většina provozovatelů vyrábějících potraviny přešla na různá bezpečnostní opatření.

„Výroba pokračuje, zásoby jsou plynulé. Chtěla bych ubezpečit, že zásobování funguje a jestli něco dvě tři hodiny není na pultu, tak je to jen proto, že se nestihlo zboží doplnit,“ informuje Večeřová. Zatím prý nejsou informace o nedostatku pracovních sil.

Poslechněte si celý speciál. Jeho hosty byli: odborník na ústavní právo Jan Kysela, ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík, předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka, starosta Litovle Viktor Kohout (SNK), lékárnice z Uničova Jitka Březinová, prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski a psycholog Dalibor Špok.

autoři: Věra Štechrová , Jana Přinosilová
Spustit audio

Související