Všechno začalo, když mne otčím vyrazil na ulici, popisuje klient Probační a mediační služby

5. únor 2022

Nová vláda se chce víc zaměřit na prevenci, na více trestů vykonávaných na svobodě a na to, aby tady bylo míň pachatelů, kteří se trestných činů dopouštějí opakovaně. V programovém prohlášení slibuje lepší spolupráci rezortů při propouštění vězňů na svobodu. Prosadit chce i moderní přístup, který se nezaměřuje jen trest, ale na pomoc obětem a řešení následků trestných činů. 

„Vidíme to poměrně často, zejména u lidí, kteří páchají násilnou trestnou činnost. Jejich způsob zacházení se sebou i s okolím je definován možná životními zkušenostmi, často výchovou, nebo spíš ,nevýchovou‘,“ popisuje svou práci lektor Probační a mediační služby Petr Hýl.

Čtěte také

Pachatelé se často dostávají do začarovaného kruhu trestné činnosti i kvůli prostředí, ve kterém se ocitají. Takovou zkušenost má i jeden z klientů programu v Karviné.

„Dovedla mne sem má minulost, kdy vše začalo po studiu školy. Vychovával mě celý můj život nevlastní otec – otčím. Vlastně mě vyrazil na ulici, kde to všechno začalo. Teď jsem člověk, který nemá kde bydlet, přišel jsem o práci, takže jsem se začal tak nějak protloukat, živořit,“ popisuje klient.

Se zákonem měl problém už dřív. Několikrát se mu i přesto podařilo znovu najít práci i domov. Do vězení ho nakonec dostala rvačka v baru, když chtěl bránit svou tehdejší přítelkyni.

Přetáhl jsem člověka židlí

„Zbil jsem ho, přetáhl jsem ho židlí. Tomu člověku jsem ublížil takovým způsobem, že měl polámaná žebra. Když jsem dřív někoho zbil, tak jsem si říkal: ‚Tak jo, to jsem chlap.‘ Něco jsem si dokázoval, respektive spíš svému egu. Když tady teď sedím s partou podobných kluků, tak si uvědomuju, že to není o tom dokázat něco sám sobě.“

Čtěte také

„Tady se vciťuji i do situace poškozených. Co jsem jim udělal, co jsem jim mohl ještě udělat, že to mohlo skončit ještě daleko hůř.

Tomu napadenémi zůstane v hlavě, nebo na duši, že mu někdo někdy ublížil. Může mít psychickou újmu, nějaké trauma. To jsou věci, na které se my darebáci – když to takhle řeknu – nekoukáme. Nebo si to vůbec neuvědomujeme. To je zatím to, co mi tady skupina dala. Můj cíl, který jsem si stanovil, kterého bych chtěl dosáhnout, je, že bych chtěl umět řešit situace jinak, než jsem je řešil doteď,“ dodává.

S tím, co klienti během dvouměsíčního programu prožijí, mají možnost dál pracovat probační úředníci, poznamenává Petr Hýl.

„Po slavnostním ukončení programu klient neodchází ,ven‘, ale pokračuje v probačním dohledu u svého probačního úředníka. Takže máme i od kolegů zpětnou vazbu. Říkají, že díky tomuto programu se otevřely některé věci, se kterými se pak dá dál pracovat.“

Celé Zaostřeno si poslechněte v audiu Jany Karasové. Dozvíte se, co všechno by se mělo v justici změnit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.