Vrchní soud musí přezkoumat vazbu Ignačáka obžalovaného z přípravy útoku na vlak, rozhodl Ústavní soud

21. září 2016

Vrchní soud v Praze chyboval, když v květnu prodloužil vazbu Martina Ignačáka. Ve středu o tom rozhodl Ústavní soud. Ignačák je podezřelý z plánování teroristického útoku na vlak s vojenským materiálem. Vrchní soud teď musí znovu zvážit, jestli existují důvody, proč by měl ve vazební věznici zůstat.

„Okolnosti jeho pracovního i rodinného života a v podstatě absence jeho trestní minulosti, to vše ukazuje, že stěžovatel je v podstatě spořádaným člověkem, který nemá příliš mnoho důvodu, ani příliš mnoho možností se dlouhodobě skrývat nebo uprchnout,“ řekla ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

Vrchní soud v Praze letos v květnu změnil předchozí rozhodnutí Městského soudu a ponechal Ignačáka ve vazbě. Městský soud o několik měsíců později vazbu opět prodloužil.

Ústavní soud tak vyhověl Ignačákově stížnosti, v níž tvrdil, že jeho vazba trvající více než rok není důvodná. Podle soudu porušuje rozhodnutí Vrchního soudu v Praze základní právo stěžovatele na osobní svobodu.

Ignáček zůstává ve vazbě kvůli obavě vyšetřovatelů z útěku a skrývání před trestním stíháním. Opakovaně přitom uvedl, že nemá v úmyslu prchnout do zahraničí. Obžalobu odmítá, útok podle vlastních slov neplánoval a cítí se být nevinný. Kauza je podle něj výsledkem policejní provokace.

Spustit audio