Vrbovy hlasivky si v Istanbulu odpočinou. Plzeňského kouče to mrzí

14. březen 2013

V předvečer zápasů v evropských pohárech jsou fotbalisté zvyklí vyzkoušet si během tréninku stadion, na kterém budou druhý den v roli hostujícího týmu hrát. Obvykle to slouží jen k prvotnímu seznámení s prostředím a trávníkem. Na atmosféru zápasu je to stejně nepřipraví. Ovšem v případě plzeňských hráčů to v Istanbulu neplatí.

Fenerbahce má zákaz pustit dnes večer na stadion fanoušky, takže trénink viktoriánům věrně simuloval kulisy, ve kterých nastoupí k odvetě osmifinále Evropské ligy.

Kouč Pavel Vrba zadul do píšťalky a vydal svůj první pokyn. Trénink začíná a hráči si mohou stadion osahat se vším všudy. Tribuny jsou pokryté vlajkami Turecka a Fenerbahce a dnes večer se na tom nic nezmění.

„Stadion bude prázdný, takže se na to můžeme lépe připravit než v ostatních zápasech. Je to ale samozřejmě něco nestandardního, jsem zvědavý, jak se s tím i my vyrovnáme,“ naznačuje útočník Marek Bakoš, že nebude lehké mít na paměti, jak důležité utkání se hraje, když bude mít kulisu okresního přeboru. Ale v jistém ohledu to přece jenom výhoda bude.

„Budeme se slyšet víc, než bychom se slyšeli normálně. Myslím si, že tohle nám v prvním zápase hodně chybělo, protože hluk i u nás byl trochu větší než obvykle. Někdy tam to slovíčko chybělo, když jsme tam ty míče poztráceli,“ myslí si kapitán Pavel Horváth.

Tím, kdo z poklidné atmosféry bude těžit nejvíc, je trenér Vrba. Jak těžké je koučovat uprostřed kotle tureckých fanoušků, si vyzkoušel před časem na druhé straně Bosporu při duelu s Besiktasem. Teď si mohou jeho hlasivky lebedit.

„Po pěti minutách na Besiktasi jsem zjistil, že je úplně zbytečné, abych něco křičel, protože nebylo vůbec nic slyšet. Na druhou stranu se fotbal hraje pro diváky, mě osobně mrzí, že podobnou atmosféru nezažijeme,“ lituje Pavel Vrba, ale možná zbytečně.

Turečtí fanoušci dokážou divy a umějí dát o sobě vědět, i když je od hřiště dělí zdánlivě nepřekonatelné stěny.

autoři: jkb , tej
Spustit audio