Vražda šéfa podsvětí Běly nebude potrestána. Soud obžalované osvobodil

26. září 2017

Krajský soud v Praze v úterý nepravomocně osvobodil obžalované v případu 21 let staré vraždy někdejšího bosse podsvětí Antonína Běly. Maskované komando se samopaly ho zabilo v jeho vile v Úvalech u Prahy v roce 1996. Státní zastupitelství v obžalobě původně tvrdilo, že vraždil Bělův osobní strážce Pavel Šrytr a Ján Kaco. V závěrečné řeči ale žalobkyně řekla, že se to během hlavního líčení s jistotou neprokázalo. Soudce to v rozsudku potvrdil.

Policie případ uzavřela těsně před promlčením. Loni na jaře na základě nových svědectví oba obžalované zadržela. Šrytr i Kaco vinu odmítají. V době vraždy Antonína Běly prý byli na Slovensku. Z domu Běly zmizelo 12 milionů korun a šperky.

Předseda trestního senátu Ivo Zelinka připomněl, že policie případ v minulosti dvakrát odložila. Vzhledem k době, které od činu uplynula, v podstatě nebyly důkazy vypovídající o pachatelích. Soud měl jen dvě výpovědi svědkyň z místa činu.

Jedna svědkyně původně mluvila proti obžalovaným, později však výpověď změnila a tvrdila, že je nepoznala. Druhá svědkyně od začátku tvrdila, že neví, kdo střílel. "Neexistuje žádný přímý důkaz, který by obžalované usvědčoval," řekl Zelinka při zdůvodnění rozsudku.

V maskovaném komandu, které Antonína Bělu v roce 1996 přepadlo, bylo nejméně pět lidí. Samotní obžalovaní Šrytr a Kaco tvrdí, že vraždili příbuzní nebo arménská mafie.

Obžalovaného Pavla Šrytra vodila na část hlavního líčení ke Krajskému soudu v Praze ozbrojená maskovaná eskorta. Pak ho ale soudce propustil z vazby a k jednání chodil obžalovaný sám bez pout na rukou.

Podpořit ho přišel například Petr Šesták, který je stejně jako Šrytr bývalým policistou Útvaru rychlého nasazení. „Vím, že je to férový chlap a že určitě není vrah a nebyl by schopný někoho zabít za peníze,“ řekl Šesták.

autor: hla
Spustit audio