Vražda piva! děsí se výčepní z Česka. Ale Poláci na svařené pivo s pomerančem nedají dopustit

V létě pivo příjemně zchladí, v zimě může ohřát. Tímto pravidlem se alespoň řídí v Polsku, kde si dopřávají grzane piwko neboli grzaniec. Zatímco na punč, svařené víno nebo horkou medovinou jsme zvyklí, svařené pivo nás může trochu zarazit.

Grzaniec je v podniku pana Jacka hitem. „Načepujeme čerstvé pivo z pípy. Když nemáme pípu, můžeme ho nalít z plechovky nebo lahve. Pípu mám po ruce, a tak si načepuji podle toho, kolik si hosté objednali,“ popisuje postup při přípravě pivní speciality. „Do piva vhodíme špetku mleté skořice a na půl litru dvě nebo tři hlavičky hřebíčku,“ vysvětluje.

Nestačí, že grzaniec voní jako kořenářství, je potřeba ho nejen náležitě rozehřát těsně pod teplotu varu, ale také zahustit, aby pěkně zalepil vnitřnosti.

A nakonec nějaký ten vitamin…

„Přidáme jednu stolní lžíci malinové šťávy. Nebo radši dvě, protože vidím, že je pivko moc bledé,“ komentuje každý svůj pohyb Jacek. To není všechno. „Ještě špetku cukru. A pak mícháme, lehce a opatrně, aby nám to neuteklo. A do hrnku s tím,“ dodává.

Nakonec přidá nějaký ten vitamin – kolečko čerstvého pomeranče. „Aby pivko nabralo jeho chuť,“ osvětluje Jacek.

Takhle bych pivo neničil, říká vyhlášený výčepní

Jakub Šrubař je vyhlášený výčepní a ve Varšavě už působí nějakou dobu. Ale když se ho zeptáte na oslazené horké pivo s kořením, sirupem a pomerančem k tomu, vypadá, že se musí trochu ovládat, aby si neodplivl. „Pivo, které tu máme, by se mělo podávat při teplotách šest až osm stupňů a je jedno, jestli je venku zima. Já bych takhle pivo neničil, beru to jako vraždu piva,“ tvrdí.

Český výčepní Jakub Šrubař tvrdí, že grzanec je vražda piva

Poláci však na grzaniec nedají dopustit. „U nás je populární. Rádi totiž mícháme nápoje dohromady s nejrůznějšími příchutěmi. Prodává se ho čím dál víc,“ libuje si restauratér Jacek. Proti gustu tedy žádný dišputát.

autor: vpo
Spustit audio

Související