Vratislav Mynář odmítl pochybnosti kolem koupě vily v pražských Strašnicích

6. leden 2015

Hradní kancléř Vratislav Mynář odmítá pochybnosti o nákupu vily v pražských Strašnicích. Tvrdí, že není co vysvětlovat. Nemovitost koupil od Víta Širokého, advokáta lobbisty Romana Janouška. Realitní odborníci ale považují zveřejněnou cenu 5,5 milionu za příliš nízkou. Mynář v České televizi řekl, že hodnotu vily konzultoval s odborníky.

„Kdo chce psa bít, hůl si najde! Já vím jen jednu věc. Koupil jsem vilu za peníze vyšší nebo za cenu vyšší, než byla pořizovací toho pana doktora, který mi ji prodával.“

„Nevidím na tom vůbec nic špatného. Zvláště potom, co jsem si prohlédl s odborníky na nemovitostmi dům zevnitř a vím, že bude nutná totální rekonstrukce při zachování, řekněme, obvodového zdiva. V ten moment se mi cena nezdá vůbec nízká,“ uvedl Mynář.

Hrad očekává Mynářovo vysvětlení

Prezident Miloš Zeman očekává, že kancléř nákup vily brzy osvětlí. Je prý teď na Vratislavu Mynářovi, aby prokázal, kde vzal na vilu peníze, a spekulace vyvrátil.


Nemovitost koupil Vratislav Mynář od advokáta Víta Širokého, který zastupuje mimo jiné lobbistu Romana Janouška. Za dům Mynář podle Aktuálně.cz zaplatil 5,5 milionu korun. Pozemek, na kterém dvoupatrová vila stojí, má podle smlouvy 141 metrů čtverečních, kolem ní je zahrada o výměře 591 metrů čtverečních.
Pramen: ČTK

Vratislav Mynář se zatím hají tím, že si na vilu vydělal dávno před tím, než se stal kancléřem.

Mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že prezident a kancléř kvůli vile zatím žádnou schůzku nemají.

„Pan kancléř o změně majetkových poměrů samozřejmě Národní bezpečnostní úřad informoval, ale celá prověrka, celý proces, je plně v gesci Národního bezpečnostního úřadu a pan prezident do něho nemůže zasahovat a ani nechce,“ uvedl Ovčáček.

Mynář přitom požádal Národní bezpečnostní úřad o prověrku na stupeň přísně tajné už v prosinci 2013 . Není však jisté, zda ji nakonec získá. Podle médií NBÚ vadí jeho podnikatelské kontakty. Kancléř to však opakovaně odmítá.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autoři: mkp , tch
Spustit audio