„Vpravo pivo, vlevo letadla.“ Na Memorial Air Show v Roudnici nad Labem se představí řada unikátních strojů

20. červen 2019

Letiště v Roudnici nad Labem odpočítává poslední hodiny do startu jedné z největších leteckých show u nás – Memorial Air Show. Tu skoro před třiceti lety založil Vlastimil Dvořák, a to jako poctu našim válečným letcům ve Velké Británii. „Na letošní air show bude největší účast od roku 1991,“ říká v rozhovoru s Petrem Králem.

Vlastimil Dvořák nejen o Memorial Air Show: Naši politici si nechtějí rozhádat Západ ani Východ

MAS 2009 - akrobacie

Podle moderátorky Lucie Výborné by odletěl i na dveřích od ledničky, ale prezident Aeroklubu České republiky Vlastimil Dvořák začínal létat na větroni. Větroň má pro něj kouzlo dodnes, i když se během své letecké kariéry proletěl na rozličných strojích.

Znalci označují Memorial Air Show v Roudnici za něco úplně jiného, než fandové znají odjinud. V porovnání s jinými leteckými přehlídkami je prý mnohem kontaktnější – jako by si člověk na letadla mohl doslova sáhnout. 

„Je to taková rodinná záležitost,“ potvrzuje Vlastimil Dvořák. „Když přijdu na kterékoliv jiné letiště v republice, koukám na letadla ze vzdálenosti jednoho kilometru. A mě jako vystupujícího ani nebaví tam létat, protože jsou diváci velmi daleko.“

Přehlídka v Roudnici navíc nabízí kemp se čtyřicetimetrovým bazénem nebo třeba koncert kapely Mandrage. Na letiště se najednou vejde až 20 tisíc lidí. „A mají všechno po ruce: napravo sáhnou na stánek s pivem, nalevo sáhnou na letadlo.“

Z Memorial Air Show v Roudnici nad Labem

Unikátní stroje

Na memoriálu se samozřejmě představí řada nádherných strojů – například průzkumný letoun Bronco nebo T6 Harvard z roku 1942, na kterém kdysi trénovali stíhací letci během 2. světové války. Proletí se s ním pilot Petr Pačes, který obvykle létá s dopravním boeingem. 

„Tohle letadlo má tak zdařilou konstrukci, že nevyžaduje údržbu a neprojevují se na něm žádné výraznější závady,“ ukazuje na letoun ze 40. let. Žádnou horkou chvilku za jeho kniplem tak prý ještě – naštěstí – nezažil.

autoři: Petr Král , als