Votroci dali na jaře konečně gól, přišli ale o domácí neporazitelnost

18. březen 2013

Fotbalisté Sparty konečně odčarovali hradecké kouzlo. Když se Východočeši v červenci 2010 vrátili do Gambrinus ligy, porazili doma coby nováček v úvodním kole úřadujícího mistra a v minulé sezoně zdolali pražský tým na svém stadionu znovu. I tentokrát to ve dvacátém ligovém kole dlouho vypadalo na nečekaný úspěch outsidera.

Někteří opozdilí fanoušci ještě nebyli na svých místech a Hradec už vedl 1:0. Během předchozích tří jarních zápasů přitom žádný gól nedal, ale přijela Sparta - a rázem to šlo.

„Třetí minuta utkání, úvodní branku střetnutí zaznamenal domácí hráč Vojtěch Štěpán!“ rozjásal domácí příznivce hlasatel na stadioně.

„Když jsme tak dobře začali, říkal jsem si, že nějaké body určitě uhrajeme. Byli jsme si vědomi toho, že jsme je dvakrát porazili, teď by se nám ty body hodily asi nejvíc z těch tří zápasů – do zápasu jsme proto šli s tím, že potřebujeme bodovat.“

Jenže podobný záměr jako Vojtěch Štěpán a jeho spoluhráči měli i sparťané, kteří body nepotřebovali kvůli záchraně, ale pro změnu kvůli boji o titul. Jenže v Hradci se ne a ne prosadit.

„Tak to prostě je, jsou týmy v lize, proti kterým se nám daří víc, a pak týmy, proti kterým se nám až tak nedaří. Hradec patří do té druhé skupiny. My jsme si při přípravě samozřejmě uvědomovali tuhle historickou statistiku, o to větší to pro nás byla motivace,“ prozradil trenér Sparty Vítězslav Lavička.

A jeho tým tentokrát fluidum malšovického stadionu přece jen překonal. I když, tým… Dvěma góly ho zrušil sám sparťanský záložník Ladislav Krejčí, a poslal tak hradecké fotbalisty na sestupové příčky.

„Myslím, že jsme pořád v situaci, která není bezvýchodná. Pro nás je důležité, že před sebou máme deset kol, poslední třetinu ligy, a okolo nás je spousta týmů, se kterými si to rozdáme. Budeme hrát o to, abychom v lize vydrželi, a já jsem přesvědčen o tom, že to zvládneme,“ říká trenér Votroků Jiří Plíšek.

autoři: tej , jsu
Spustit audio