Voskovec a Werich si psali Vest Pocket Revue pro legraci. Pak znamenala zlom v jejich životech

Před 90 lety se zrodila legendární divadelní značka V+W. Jiří Voskovec a Jan Werich v pražské Umělecké besedě poprvé představili slavnou Vest Pocket Revue. Úspěch jejich první hry rozhodl o životní dráze obou mužů.

„Studovali jsme spolu práva, také je nedostudoval, snad aby mi to nebylo líto,“ vzpomínal později Jan Werich na svého divadelního i filmového partnera. Vest Pocket Revue dali dohromady jen tak z legrace.

Diváky si získali hravým klaunstvím, neotřelými nápady, chytrým humorem a vtipnými improvizacemi. V bláznivé dadaistické komedii plné písniček hráli hlavní hrdiny, kterými jsou Publius Ruka a Sempronius Houska.

Úspěch Vest Pocket Revue rozhodl o životní dráze obou mužů, plných chuti do života a divadelního nadšení. Stali se hlavními postavami Osvobozeného divadla. Stále víc se přikláněli k parodii a sociální satiře, která před Mnichovem přerostla v satiru politickou.

Před Hitlerem museli z republiky zmizet, a tak s hudebním skladatelem Jaroslavem Ježkem odešli do USA. Odtud po rozhlasových vlnách Hlasu Ameriky svým osobitým způsobem povzbuzovali Čechy žijící v Protektorátu.

autor: jas
Spustit audio