Voskové srdce Václava Havla se začalo roztékat, autoři je museli předčasně rozebrat

8. červenec 2012

Dvoutunové voskové srdce vyrobené ze svíček, které lidé zapalovali po smrti Václava Havla, nevydrželo tropická vedra a začalo se roztékat. Plastika byla od začátku června na nádvoří bývalého zámeckého pivovaru v Litomyšli a její autoři ji museli předčasně rozebrat.

„Začaly se nám deformovat spodní vrstvy, které nesou největší zátěž,“ popisuje výtvarník Roman Švejda, spoluautor voskového srdce Václava Havla.

„Není to až tak zlé. My jsme k rozebrání přistoupili spíše z preventivních důvodů, aby nedošlo k ještě větším škodám,“ vysvětluje.

„V tento okamžik je materiál složen na hradě Grabštejn v severních Čechách nad Libercem, kde se bude skládat. Předtím ale musí projít určitou repasí. Díly, které jsou poškozené, budeme opravovat.“

Technologii opravy srdce duo výtvarníků teprve zvažuje, nápadů prý mají několik. „Teprve až samotný proces ukáže, který z nich je dobrý. Pravděpodobně se budeme poškozené díly snažit spravit zpátky do formy, ve které srdce vznikalo, a dolít do původní výšky,“ přibližuje nejpravděpodobnější variantu Švejda.

Zatím ale probíhají jen přípravné práce. Proces totiž zbrzdila nemoc druhého z autorů Havlova voskového srdce. Do konce letních prázdnin by ale mělo být hotovo.

„Předpokládáme, že někdy v polovině srpna by právě zde na Grabštejně mělo být postaveno a vystaveno.“

autoři: msk , PAV
Spustit audio