Volyňští Češi se chtějí vrátit do Česka. Naši zemi by to nezatížilo, tvrdí Věra Doušová

1. květen 2014

Věra Doušová pomáhá krajanům na Ukrajině. Volyňští Češi se na Ukrajině bojí a rádi by se vrátili zpět do Česka. Nesetkali se však s kladnou odezvou české vlády. Podle českého ministerstva zahraničí jim nebezpečí nehrozí. Jak to tedy je? Ptala se krátce po 23. hodině moderátorka Zuzana Burešová.

„Čeští krajané se bojí o svůj život a bezpečí,“ shrnuje Věra Doušová. „Všichni víme, co se děje na Krymu a na východě Ukrajiny. Obávají se, že se neklid přenese i do středu Ukrajiny, kde žijí,“ dodává.

Policie, která dřív pečovala o bezpečí, je podle Věry Doušové nasazená v rámci mobilizace na ochranu země na východě. „Lidé se bojí chodit večer po ulicích,“ nastiňuje. Čeští krajané se proto nevzdávají a budou českou vládu dál žádat o přijetí.

Na Ukrajině žije asi 22 tisíc českých krajanů, ale mnozí z nich se vrátit ani nechtějí. „O návrat žádá asi 45 rodin. Nejde o nic, co by naši zemi zatížilo,“ tvrdí.

Co by čekalo rodiny, kdyby se jim podařilo přestěhovat do Česka? A víte, že volyňští Češi mají české kroje? A umí vlastně česky?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: šše
Spustit audio