Voliči oceňují schopnost domluvit se, společně jsme získali víc než vláda, raduje se opozice

10. říjen 2020

Ve druhém kole senátních voleb uspěly především opoziční strany. Největší úspěch zaznamenalo hnutí STAN. Naopak sociální demokraté neobhájili ani jediné senátorské křeslo.

„Starostové vybírají především regionálně známé osobnosti. Mají za sebou práci, kterou lidé oceňují,“ pojmenovává komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman hlavní důvod úspěchu hnutí STAN.

„Navíc nejsou vyhranění. Jsou jakýsi liberální střed, což nádherně ukazuje jejich možné spojení s Piráty. Hnutí STAN mělo navíc docela štěstí na své vedoucí představitele – jsou to lidé, kteří se neženou do konfliktů,“ přidává k tomu analytik Českého rozhlasu Petr Nováček a dodává: „Podle mě má tedy STAN před sebou ještě lepší budoucnost.“

Čtěte také

Po druhém kole senátních voleb se přeskupily také síly jednotlivých stran a hnutí – nejsilnější klub by mohli mít nově právě Starostové a nezávislí, kteří mají jasných 17 křesel, ale do jejich klubu by mohli vstoupit i další nově zvolení senátoři. ODS má nyní v Senátu 17 zástupců. 

To by mohlo znamenat i střídání v čele Senátu. „Každé dva roky se volí vedení Senátu, ale tentokrát to bude složitá věc, protože Miloš Vystrčil (ODS) si získal veliký respekt, a to i v zahraničí,“ připomíná Nováček.

Z poslankyně se během jednoho dne stala Miroslava Němcová (ODS) stala senátorkou (uprostřed). Na tiskové konferenci ji doprovázeli šéf občanských demokratů Petr Fiala (vlevo) a šéf Senátu Miloš Vystrčil (vpravo)

Střídání na pozici šéfa Senátu vidí jako ne zcela jisté také politolog Lukáš Novotný: „Miloš Vystrčil se skutečně vyprofiloval v politika, který Senát reprezentuje tak, jak většina Senátu chce, aby byl reprezentován. Cesta na Tchaj-wan byla symbolem té změny. Myslím si ale, že Rakušan to jen tak nenechá – buď STAN postaví svého kandidáta, nebo to ODS bude ještě bolet. Je přece strategií každé strany míst na vysokých postech svého kandidáta.“

Spolupracující opozice

Rozhodnutí postavit společné kandidáty si stejně jako v případě krajských voleb opozice pochvaluje. Předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dokonce mluví o nejúspěšnějších volbách v historii strany. A připomíná, že senátorský post získalo sedm kandidátů, kteří měli podporu právě TOP 09.

Čtěte také

„Stejně jako krajské volby i ty senátní ukázaly, že lidé oceňují schopnost se domluvit, najít kompromisy a jít do toho společně. V tuto chvíli můžu říct, že je to strategie, která se osvědčila, a určitě ji chci podporovat i v příštím roce,“ naznačila Pekarová Adamová taktiku pro nadcházející volby do sněmovny.

Podobně optimisticky výsledky hodnotí také předseda KDU-ČSL Marian Jurečka: „Ukázalo se, že opoziční strany dokázaly výrazně uspět. Když sečteme ty výsledky, tak je to rozhodně větší podpora než v případě vládních stran ANO, ČSSD a KSČM.“

„Výsledek voleb je jasným sdělením současným opozičním stranám, aby vzaly rozum do hrsti a zvážily, jestli opravdu nenastala chvíle vyměnit vládu Andreje Babiše za něco demokratičtějšího,“ komentuje výsledky opozičních stran Nováček.

Sociální demokraté nad propastí

Neúspěchem naopak volby skončily pro sociální demokracii, která nedokázala obhájit ani jeden senátorský mandát. Neuspěl ani Milan Štěch, který přitom v senátu seděl od jeho vzniku v roce 1996.

Čtěte také

„Je to další výrazná rána pro sociální demokracii. Milan Štěch prohrál s nominantem Svobodných. Znamená to, že ČSSD je v ještě hlubší krizi, než je ochotna si přiznat,“ říká komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman a pokračuje:

„Andrej Babiš si vyhodnotil, kde bude úspěšný. A velkou měrou se tato skupina překrývá s voliči ČSSD. Už v minulé vládě šly všechny úspěchy za hnutím ANO. Cokoliv se nepovedlo, bylo kvůli sociální demokracii.“

Milan Štěch

Milan Štěch přitom paradoxně patřil mezi nejhlasitější kritiky vládního angažmá.

„Byl jsem jeden z těch, kdo varoval, aby ČSSD šla do vlády. Ty důvody byly zcela jasné. Když se takto prohrají volby, tak se má jít do opozice. A navíc ta zkušenost s ANO byla špatná. Viděl jsem, jak se Babiš chová – jde přes mrtvoly. Varoval jsem své mladší kolegy, ale oni to nebrali vážně. Pan Hamáček je podle mého zodpovědnější než předseda vlády, ale jestli to bude stačit to těžko říct,“ připomíná Milan Štěch (ČSSD).

Čtěte také

„Sociální demokracie míří do politického propadliště. Bude muset odejít z vlády, pokud bude chtít voličům naznačit, že nehrají jen druhé nebo třetí housle, ale že budou mít nějakou vlastní levicovou politiku,“ říká analytik Českého rozhlasu Nováček.

Právě v případě, že se hnutí ANO a sociální demokraté budou ucházet o stejné voliče, je odchod z vlády jediná šance, jak působit na voliče důvěryhodně. „Nemohou být spojenci do samotného konce. Proto si myslím, že sociální demokracii to nakonec donutí najít nějakou záminku k opuštění vlády,“ doplňuje svou úvahu Nováček.

Vypadá to, že voliči levice druhé kolo senátních voleb vypustili.
Jan Hamáček

Zklamání z výsledku neskrýval ani předseda sociálních demokratů Jan Hamáček: „Ty volby jsou debaklem pro vládu, tím více pro sociální demokracii. Můžeme hledat důvody – jestli je to dáno i tou atmosférou poslední týden, kdy jsme byli pod těžkou palbou okolností. Ale platí to, že jde o debakl sociální demokracie.“

Hamáček ale naopak nepovažuje výsledek sociálnědemokratických kandidátů za důsledek vládní spolupráce.

„Vypadá to spíše, že voliči levice to druhé kolo vypustili. Kdybychom v té vládě nebyli, tak jsem přesvědčen, že bychom řešili totéž, co teď řeší KSČM. My nepatříme ani do jednoho opozičního bloku z těch, které se formují,“ trvá Hamáček na tom, že vstup do vlády s hnutím ANO byl pro jeho stranu výhodný.

Senátorští gentlemani

Jaká by tedy v následujících měsících měla být role obměněného Senátu? „Politika, kterou tady v jistém slova smyslu reprezentuje Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman potřebuje oponenturu. A tím by mohl být Senát,“ má jasno Nováček.

Senát by měl přinášet do politiky slušnost.
Václav Láska

S takovou úlohou horní komory parlamentu souhlasí i nově zvolená senátorka Miroslava Němcová (ODS): „Senát může být hlasem, který tady teď chybí. Když si vezmu slova pana prezidenta, tak promarnil šanci povzbudit lidi a říct jim, že tato doba je těžká, ale společně to zvládneme.“

„Měl jsem asi nejsilnějšího soupeře, jakého jsem mohl dostat. Byl jsem připraven na úspěch i neúspěch. Myslím, že to byl jeden z nejférovějších soubojů, který se odehrál. Nebyl tam jediný osobní útok. Neodradili jsme lidi – ti to ocenili a v našem okrsku jsme měli největší volební účast v republice,“ shrnul poslední předvolební  týden Václav Láska (SEN 21), který v Praze obhájil senátorský post.

A dodal: „Senát by měl přinášet do politiky slušnost.“

Poslechněte si celý povolební speciál Českého rozhlasu Plus a Radiožurnálu, ve kterém Jan Bumba a Jan Pokorný společně se svými hosty probrali nejen výsledky druhého kola senátních voleb, ale také aktuální jednání o krajských koalicích.

autoři: Jan Bumba , Jan Pokorný , Ondřej Skácel

Související