Volby v Bosně a Hercegovině: Obávám se o osud této země, prohlásil Vysoký představitel při EU

2. říjen 2022

Lidé v Bosně a Hercegovině v neděli hlasují o složení parlamentu a kolektivního prezidentského orgánu. Také o poslancích a delegátech centrálního parlamentu a vedení kantonů. Volby nejsou v této federaci se 3,5 miliony obyvatel nic jednoduchého. O reformu se snaží prakticky všechny strany, ale každá navrhuje jiné řešení. Navíc před časem unikl návrh z kanceláře vysokého představitele pro Bosnu a Hercegovinu, který v zemi vyvolal rozsáhlé protesty.

Christian Schmidt, Vysoký představitel pro Bosnu a Hercegovinu při EU v srpnu ztratil nervy. Na tiskové konferenci reagoval na dotaz týkající se změn ve volebním zákonu této balkánské země slovy: „V tomhle městě lidé přicházeli o život a my tu nejsme proto, abychom tu hráli politické hry! A že v této zemi lidé politické hry hrají!.. Už toho mám prostě dost!“

„Já tu jen tak nesedím nebo nestojím, já se obávám o osud téhle země,” dodal.

Změny ve volebním zákoně jsou často dost konfliktní téma. I u nás se loni strhla poměrně vyostřená celospolečenská debata poté, co Ústavní soud část volebního zákona zrušil a Parlament ČR schválil jeho změnu.

Zatímco v Česku ale zůstalo u debaty, v Bosně jen samotná možnost toho, že by se zákon mohl změnit, vedla k tisícihlavým demonstracím před sídlem vysokého představitele.

Proč byly protesty tak velké a co by mohly volby přinést? Můžeme čekat nějaké změny v rozložení sil hlavních politických stran? Odpovědi si poslechněte v audiozáznamu pořadu Zaostřeno Magdaleny Fajtové. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.