Volby potvrdily levicové směřování Olomouckého kraje, říká politolog. V Olomouci ale vyhrál Drahoš

29. leden 2018

Miloš Zeman obhájil post prezidenta České republiky. V druhém kole prezidentských voleb porazil Jiřího Drahoše. Zemanův náskok v Olomouckém kraji byl oproti celostátnímu průměru vyšší.

„Já jsem ho volil, takže je to asi dobré. Byli dva kandidáti, vybral jsem si Zemana, protože mi je sympatičtější a jeho názory se mi líbí více než názory pan Drahoše,“ přivítal zvolení Miloše Zemana Robert Lisický.

Nespokojený byl naopak Bohdan Kult: „Nejsem rád, nemyslím si, že je to člověk důstojný prezidentské funkce. Jsem zklamaný, ale respektuji výsledek voleb. Pan Zeman už odvedl svůj díl práce pro tuto republiku.“

Lidé volili ve všech koutech Olomouckého kraje, třeba i turisté a lyžaři v Jeseníkách. „Bydlím v okrese Praha-západ. Tyto volby jsou pro nás důležité, a proto jsme si zařídili všechno dopředu, abychom to stihli,“ říká Kateřina Kozohorská, která přišla k volbám v závěru svého týdenního pobytu v Jeseníkách. Někteří voliči přišli do volební místnosti v Ostružné dokonce v lyžařských botách.

Možnost dát hlas svému kandidátovi si nenechali ujít ani ve Strukově na Olomoucku. Eva Brožová měla o svém favoritovi jasno: „Neváhala jsem, byla jsem pevně rozhodnutá už od prvního kola.“

Podle politologa Jakuba Lýska výsledek voleb potvrdil, že Olomoucký kraj je spíše levicový. Hlavně na severu v oblasti bývalých Sudet a na hranicích kraje. „Jsou to oblasti na hranici Zlínského a Olomouckého kraje a na hranici Jihomoravského a Olomouckého kraje, ta vnitřní periferie. Tam měl Miloš Zeman obrovskou podporu, daleko větší než v celostátním průměru. Co mě překvapilo, je město Olomouc, kde pan Drahoš poměrně těsně vyhrál,“ uvedl Lýsek.

Miloš Zeman naopak vyhrál v Prostějově a v Přerově.

autor: min
Spustit audio